Parlamentul European a votat, astăzi, cu largă majoritate, Rezoluția privind Tezaurul României inițiată de europarlamentarii Dreapta Unită Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP), care au făcut deja o serie de demersuri pentru susținerea intereselor României la Bruxelles – mai ales în ceea ce privește problema tezaurului, care este strâns legată de respectarea tratatelor bilaterale.
Rezoluția susține clar dreptul României de a primi înapoi tezaurul pe care Rusia trebuia doar să-l țină în custodie temporară. Au mai fost cazuri în care țările au ținut în custodie tezaurul altui stat, dar acesta a fost întotdeauna dat înapoi imediat ce condițiile au permis acest lucru. România, de exemplu, s-a aflat într-o situație similară cu Polonia, dar a returnat tezaurul îndată ce aceasta a fost posibil.
„Tezaurul României sechestrat de Rusia este un subiect dureros și frustrant pentru țara noastră. Astăzi, în plenara Parlamentului European de la Strasbourg, s-a votat Rezoluția privind Tezaurul României, o rezoluție inițiată de Eugen Tomac, europarlamentar PMP, la a cărei negociere am participat în calitate de raportor al Grupului Renew Europe. Subiectul acesta era necunoscut colegilor europarlamentari din alte state, iar rezoluția inițiată de domnul Tomac este necesară atât pentru a aduce în atenția politicienilor europeni această situație cu totul singulară a României, cât și pentru a avea susținerea clară a instituțiilor europene pentru demersurile de recuperare a tezaurului național”, a declarat europarlamentarul USR.
Vlad Botoș a susținut în plenul Parlamentului European dreptul României de a primi integral tezaurul dat spre păstrare temporară Moscovei. „Problema tezaurului României trenează de mai bine de 100 de ani. România a semnat o înțelegere scrisă cu Rusia țaristă pentru ca aceasta să păstreze în siguranță tezaurul țării noastre până la finalizarea Primului Război Mondial.
Înțelegerea a fost semnată de ambele state și a acoperit obiecte culturale, arhive, bijuterii, dar și 91,5 tone de aur. Rusia s-a angajat prin tratat să returneze toate aceste valori, însă au trecut mai bine de 100 de ani și România a primit înapoi doar o parte din valorile culturale și de arhivă, dar nu aurul și bijuteriile.
Această situație este unică și ne arată clar modul în care Rusia își tratează partenerii. Dar tratatele semnate trebuie respectate. Românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. Este inadmisibil ca o țară să sechestreze tezaurul național al altui stat pentru o perioadă atât de lungă de timp, este un caz unic în lume și trebuie soluționat cât mai repede prin retrocedarea integrală și imediată a întregului tezaur”, a precizat europarlamentarul Vlad Botoș.