Cristina Prună: „Asociațiile de proprietari trebuie exceptate de la e-Factura”

Cristina Prună: „Asociațiile de proprietari trebuie exceptate de la e-Factura”

Deputata USR Cristina Prună cere eliminarea, de urgență, a obligației de înrolare în sistemul e-Factura a asociațiilor de proprietari. Solicitarea este bazată pe două argumente extrem de clare:

1.           Acest tip de obligativitate încurcă activitatea asociațiilor și le aduce și costuri suplimentare inutile;

2.           Aceasta nu este o modalitate de eliminare a evaziunii fiscale.

Potrivit prevederilor introduse de ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, amenzile vor începe să curgă de la 1 aprilie pentru acele asociații care nu au reușit să folosească sistemul, lucru care se va vedea imediat în factura la întreținere a milioane de români.

Prezentată ca urmând să limiteze evaziunea fiscală, e-Factura afectează categorii de români care nu au nicio legătură cu acest fenomen. Absurdul situației e evidențiat prin faptul că persoanele juridice neplătitoare de TVA trebuie să se înroleze și ele în sistemul e-Factura. Iar asta, pentru că Guvernul PSD-PNL a cerut, în mod expres, la Comisia Europeană ca e-factura să se aplice nu doar în relația cu statul, ci și în relațiile dintre persoanele juridice! În această ultimă categorie intră și asociațiile de proprietari, care sunt persoane juridice fără scop lucrativ. Chiar dacă nici măcar nu emit facturi, ci doar le primesc de la furnizorii de utilități, asociațiile de proprietari trebuie, conform prevederilor legale, să se înscrie în e-Factura.

„E-Factura nu are nicio legătură nici cu lupta împotriva evaziunii, nici cu realitatea în care trăiesc oamenii. Cum să obligi asociațiile de proprietari să aibă internet, calculator, certificat digital și o sumedenie de cheltuieli? Despre ce vorbim?! Sunt nenumărate situații cu oameni în vârstă care trebuie să devină acum utilizatori experimentați de calculator, ași în finanțe și extrem de răbdători pentru a lucra cu un sistem care mai mult nu funcționează. Totul, pentru că așa i-a cășunat ministrului PNL, Marcel Boloș”, afirmă deputata Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Conform actualelor reglementări e-Factura, inspectorii ANAF vor putea începe să aplice de la 1 aprilie și amenzi pentru neutilizarea platformei inclusiv către asociațiile de proprietari.

„Asociațiile de proprietari – și, prin asta, oamenii care sunt în cadrul lor – sunt puse în fața unor costuri și a unei birocrații suplimentare. Totul, fără absolut niciun beneficiu pentru nimeni. E-Factura este pur și simplu e-Ghinionul românilor, care plătesc prețul de a avea un ministru al Finanțelor profund incompetent. E nevoie urgent ca asociațiile de proprietari în mod specific să fie exceptate de la obligativitatea înrolării în e-Factura. E târziu, dar nu e prea târziu ca această decizie corectă să fie luată”, adaugă deputata Cristina Prună.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari din toată țara au semnalat deja această problemă, inclusiv prin adrese oficiale către Executiv, dar au fost ignorați total de guvernarea PSD-PNL. În fața argumentelor logice și de bun-simț, Marcel Boloș este obligat să corecteze aberația pe care a conceput-o.