Încă 2 milioane de euro s-au luat de la bolnavi într-o săptămână din cauza PSD-PNL

Încă 2 milioane de euro s-au luat de la bolnavi într-o săptămână din cauza PSD-PNL

Într-o singură săptămână în care PSD și PNL au refuzat să elimine taxa pe boală, statul a mai încasat 2 milioane de euro de la bolnavi, inclusiv pacienți cu cancer și mame cu nou-născuți. Acești bani sunt folosiți de Guvernul PSD-PNL pentru a finanța sinecuri și pensii speciale. 

Termenul de vot pentru ordonanța care conține aberanta taxă pe boală a expirat pe 12 martie la comisiile de muncă și buget din Camera Deputaților. Însă PSD și PNL își pasează responsabilitatea ca să mai încaseze milioane de euro de la bolnavi. Comisia de muncă este condusă de Adrian Solomon (PSD), iar Comisia de buget este condusă de Bogdan Huțucă (PNL).

USR a cerut punerea proiectului pe ordinea de zi la Comisia de muncă, dar PSD așteaptă raportul de la PNL. USR va solicita și săptămâna viitoare discutarea ordonanței și eliminarea taxei.

„A mai trecut o săptămână, au mai încasat 2 milioane de euro de la bolnavi, pentru că de aici le este ușor să ia bani. În timp ce o treime dintre spitale sunt aproape de incapacitate de plată și bolnavilor li se spune să vină cu medicamentele de acasă, PNL păstrează taxa pe boală. Termenul de vot, 12 martie, a trecut deja și au refuzat cererea noastră de introducere pe ordinea de zi. Este inadmisibil să existe această taxă pe boală care afectează astăzi și bolnavii de cancer și mamele cu nou-născuți”, spune deputata USR Oana Țoiu.

USR este primul partid care a semnalat problema în decembrie 2023 și care a depus lege și amendamente pentru eliminarea taxei pe boală. Legea USR a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, dar este ținută la sertar.