USR cere ca legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști să fie retrimisă în Parlament

USR cere ca legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști să fie retrimisă în Parlament

USR cere președintelui Iohannis să nu promulge legea Ciucă-Ciolacu prin care marii evazioniști scapă de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub 1 milion de euro. Practic, prin decizia de astăzi, politrucii numiți de PSD și PNL la Curtea Constituțională au dat undă verde marii evaziuni, urmând ca găurile produse bugetului de stat să fie acoperite prin noi taxe și impozite și prin majorarea celor existente.

CCR, după ce o parte dintre judecătorii numiți de partidul comasat au făcut o vizită la PSD, dă liber la evaziunea fiscală până la 1 milion de euro și scade pedepsele pentru evaziunea fiscală mare. Între timp, microîntreprinderile plătesc taxe mai mari și marii consumatori de energie primesc ajutoare de stat. Suntem într-o situație strigătoare la cer, unde cei săraci plătesc taxe pentru cei bogați și statul nu doar că asistă la această situație nedreaptă, dar și pune umărul pentru înrăutățirea ei”, afirmă deputatul USR Victor Ilie, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

USR și Forța Dreptei au atacat la CCR, în decembrie 2023, legea prin care PSD și PNL au scăzut pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la 1 milion de euro, iar, în cazul în care sunt prinși, scapă total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

Legea Ciucă-Ciolacu pentru protejarea evazioniștilor conține numeroase prevederi neclare, printre ele numărându-se cele prin care este incriminată tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informații. O astfel de reglementare va da naștere la abuzuri, întrucât procurorii nu pot ști, prin puterea gândului, când vor contribuabilii să nu declare ceva.

Alte prevederi cu țintă pe contribuabilii cinstiți sunt cele referitoare la termenul de prescripție, care va începe să curgă nu de la data săvârșirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze.

Nu cu mult mai clare sunt prevederile din lege prin care este incriminată – și pasibilă să fie pedepsită cu închisoare până la 10 ani – „operațiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizica, având drept scop efectuarea unor plăți cu sume de bani care provin din omisiunea evidențierii în actele contabile, a operațiunilor comerciale efectuate și/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili”.