Diana Buzoianu, USR: Poliția Română refuză să facă publice datele statistice privind violența împotriva femeilor

Deputata USR Diana Buzoianu i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, lămuriri cu privire la motivele care au stat la baza refuzului IGPR de a furniza date statistice privind violența împotriva femeilor către organizațiile neguvernamentale interesate de aceste informații.

„În 2024, date care au fost publice ani de zile brusc nu mai sunt disponibile. E normal să avem date cu privire la violența împotriva femeilor dacă vrem să găsim și soluții ca pe viitor acest fenomen să fie oprit. Nu ajută pe nimeni să fie ascuns gunoiul sub preș. Secretomania nu face decât să vulnerabilizeze și mai mult femeile care, din partea statului român, ar avea nevoie mai degrabă de sprijin, nu de scuze. Dacă, începând de anul acesta, IGPR nu deține date pe care le-a deținut până acum, acest fapt reprezintă, practic, o încălcare a obligațiilor de serviciu”, spune deputata Diana Buzoianu.

33 de organizații neguvernamentale având ca obiect de activitate respectarea drepturilor femeilor atrag atenția, într-o scrisoare deschisă, asupra faptului că, în acest an, Inspectoratul General al Poliției Române a refuzat, pentru prima oară, să comunice datele statistice privind violența împotriva femeilor și violența de gen pentru fiecare județ în parte.

Raportat la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, statele semnatare își asumă corecta publicare și diseminare a informațiilor privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței de gen.