Proprietarii care închiriază spații și declară contractele la ANAF ar putea beneficia de reduceri de taxe pentru prima proprietate și de un proces simplificat de declarare. Concret, pentru prima proprietate închiriată, proprietarii ar putea beneficia de impozit înjumătățit (5%, în loc de 10%) și nu ar plăti asigurare de sănătate. La rândul lor, chiriașii ar putea obține automat viza de reședință, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Alin Apostol.
„Majoritatea românilor care închiriază au doar un apartament și sunt deja plătitori de taxe pentru sănătate, la locul de muncă sau afacerea lor. De aceea, am gândit acest proiect care vine în sprijinul tuturor. Prin ceea ce propunem noi, toată lumea va avea de câștigat: statul câștigă pentru că va crește numărul de chirii declarate la ANAF, proprietarul câștigă pentru că nu mai e cocoșat de taxe, iar locatarul beneficiază de viză de reședință fără să mai facă două drumuri pe an la Evidența Populației”, declară deputatul USR Alin Apostol.
Proiectul de lege îmbunătățește și modul în care sunt declarate contractele de închiriere. În prezent, chiar dacă proprietarul are bune intenții și își dorește să declare bunul închiriat, completarea formularului 168 pe site-ul ANAF este un proces complicat și care descurajează. Vrem să renunțăm la formularul 168, iar în locul lui să fie un formular integrat pe site-ul ANAF, care să poată fi completat extrem de ușor, fără să necesite descărcarea acestuia pe computerul/telefonul propriu.
De asemenea, în momentul de față, este extrem de birocratic procesul de obținere a vizei de reședință, fiind o problemă majoră în special în București, dar și în alte orașe mari ale țării. De aceea, mulți români stau 5-10 ani cu buletine cu domiciliu în alte județe, fără să-și declare reședința. Pentru a rezolva această problemă, proiectul prevede ca ANAF să transmită către Evidența Populației informațiile despre bunurile imobile închiriate, astfel încât locatarilor să le fie emisă viza de reședință automat, în format electronic, fără să fie nevoie de deplasarea la ghișeu. În cazul în care nu doresc să le fie emisă viza de reședință, chiriașii vor avea posibilitatea refuzării eliberării acesteia.
„Vrem să încurajăm procesul de emitere a vizei de reședință și de aceea am gândit o modalitate suplimentară de emitere a acesteia, pe lângă emiterea la cerere. Dacă viza de reședință se va emite automat, vom putea ști câți oameni locuiesc în mod real în București și în orașele mari. Adică, vom ști câți oameni au nevoie de spațiu verde, de școli, de spitale, de trotuare, de iluminat public, de șosele, de piste de bicicletă, câte deșeuri se produc și câtă energie se consumă. Ar fi un prim pas pentru a crește nivelul de trai și a gândi politici publice adaptate nevoilor reale ale marilor centre urbane ale țării”, adaugă deputatul USR Alin Apostol.