USR: Guvernul PSD-PNL minte când spune că reduce facturile românilor. În realitate, se joacă cu prețurile la energie ca la păcănele

Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor și că scade facturile românilor. De fapt, Guvernul PSD-PNL continuă să întrețină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează. Aceasta pentru că plafoanele, fie ele și un pic reduse prin ordonanța care se adoptă astăzi, tot sunt mult mai mari decât prețurile la energie și gaze de pe piața liberă.

USR arată, de luni de zile, că plătim prețurile la energie „plafonate” mai mari decât pe piața liberă. Acest lucru se datorează faptului că prețurile în România sunt fixate din pixul politicienilor PSD-PNL, iar piața de energie nu poate regla prețurile care sunt pe un trend descendent în toată Europa.

Ministrul Burduja recunoaște, în sfârșit, că plătim facturi la energie mai mari decât pe piața liberă. Dar, soluția PSD-PNL nu vine să corecteze acest lucru. Dimpotrivă, «prețurile plafonate» din facturile românilor și companiilor românești rămân aceleași. Se modifică doar plafoanele la care vând producătorii. Atenție, și acelea la niveluri mai mari decât cele de pe piața liberă! Chiar astăzi la prânz, energia se tranzacționează gratis pe bursă. Nu este o normalitate, dar este un semn că oferta de energie crește, iar prețurile încep să se reașeze în România”, declară Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Ordonanța de urgență modifică plafoanele aplicabile producătorilor. La energie, de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, în condițiile în care pe piața liberă se tranzacționează deja, de luni bune, cu 350-380 lei/mWh. În cazul gazului natural, plafonul se modifică de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh. Și în acest caz se tranzacționează sub plafon de câteva luni.

Personal, am încurajat o ieșire din această schemă în mod treptat, până în martie 2025. Iar asta pentru a nu crea haos și pentru a da timp pieței să se regleze și concurenței pe piața de furnizare să reapară. Schema se prelungește însă, fără rost, până în 2026! Asta ca să câștige unii băieți, căci e an electoral și pe milioanele de consumatori români e cel mai ușor să îi țepuiești. Dacă înmulțiți numai 9 milioane de locuri de consum cu orice sumă, chiar și cu 1 leu, o să vedeți despre ce sume frumoase vorbim”, adaugă Cristina Prună.

USR cere coaliției PSD-PNL să nu mai țină prețurile sus și să iasă treptat din această schemă păguboasă pentru toată lumea. Modificările repetate ale regulilor pieței de energie nu încurajează investițiile, singurele care ne pot asigura securitatea energetică și garanta prețuri corecte pentru consumatori.