Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și managerul regional al Băncii Mondiale – Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC), Mehita Fanny Sylla, au semnat astăzi acordul de asistență pentru construirea unui spital public nou în parteneriat public-privat.

„Timișoara merită să aibă exact aceeași calitate medicală ca în alte țări unde astfel de proiecte se fac de ani de zile, cu parteneri ca IFC. Acest acord este singura noastră șansă să avem un spital funcțional în următorii ani. Practic, vom avea o firmă care se ocupă, pe banii ei, de construcția și dotarea spitalului și noi vom plăti prima tranșă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării lucrării, de lucrări suplimentare, noi licitații și așa mai departe. E un model de parteneriat public-privat care funcționează cu succes de mulți ani în toată lumea, iar noi vom face o muncă de pionierat pentru România”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cheltuielile de capital, finanțare și mentenanță timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente și aparatură de ultimă generație pentru investigații, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală va fi confirmată de către partenerii Primăriei după realizarea studiilor necesare. Numărul de paturi, structura spitalului și termenele de execuție vor fi stabilite, de asemenea, în urma studiilor realizate de către experții IFC. Potrivit acordului, Primăria Timișoara va face primele plăți abia după ce noul spital public este construit și dotat cu aparatură modernă.

Noul spital va fi ridicat în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. În prezent, Spitalul Municipal are secțiile împrăștiate în 14 locații diferite, în oraș. În plus, unele secții funcționează în clădiri vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este plătită chirie.

În ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul român este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare, în întreaga lume.