Un singur dosar penal pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată în ultimii trei ani, se arată într-un răspuns de la Ministerul Public la o întrebare adresată de deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.
Numărul dosarelor înregistrate cu privire la arderile ilegale a crescut de la zero la 172 în perioada 2021-2023, dar un singur dosar a ajuns pe masa judecătorilor, 28 au fost clasate și în 31 de dosare s-a decis renunțarea la urmărirea penală.
„Un dosar trimis în judecată în ultimii ani ne arată că suntem lăsați singuri în fața mafiei. 29.000 de români mor din cauza poluării aerului anual, în România. Zilele acestea sunt proteste masive în Ilfov din cauza poluării aerului. Oamenii înțeleg că arderile ilegale înseamnă condamnarea la moarte pentru ei, pentru cei dragi, pentru copiii lor. Unde sunt autoritățile care aveau obligația să îi oprească pe acești ucigași?”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu.
Pentru a rezolva această problemă, este important să se introducă în lege criteriul de afectare a calității aerului pentru a dovedi prejudiciul din dosarele de arderi ilegale. USR a depus deja un proiect de lege care să actualizeze legea, deoarece în prezent se menționează doar calitatea apei, a solului sau a subsolului.
USR susține, de asemenea, înființarea DNA-ului Pădurilor, adică o direcție de investigare a infracțiunilor de mediu, cu procurori specializați pe mediu și personal auxiliar.