USR: Absentul ministru Alexandru Rafila împiedică aplicarea legii privind returnarea medicamentelor expirate

Legea USR pentru stoparea poluării farmaceutice, prin introducerea posibilității ca oamenii să returneze în spitale medicamentele expirate, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. La trei luni de la acel moment, legea nu poate fi aplicată deoarece Ministerul Sănătății, condus de cel mai leneș și incompetent ministru din istorie, nu a binevoit, din nou, să-și facă treaba.

Legea USR privind returnarea în spitale a medicamentelor expirate, inițiată de Adrian Wiener, deputat USR și medic, a fost adoptată de Parlament pe 20 septembrie 2023 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Spitalele ar fi trebuit să organizeze în curți circuite și recipiente în care oamenii să poată duce medicamentele expirate, astfel încât acestea să nu mai ajungă în sol și ape. Nu s-a întâmplat, însă, nimic. Niciun spital nu știe măcar că are această obligație, nicio o normă de aplicare sau vreo circulară nu a plecat de la Ministerul Sănătății.

Nu cred că România a avut vreun ministru la Sănătate mai indiferent, mai absent decât ministrul Rafila. Asistă pasiv la blocarea angajărilor, la subfinanțarea sistemului, la împingerea spitalelor în zona de faliment nedeclarat. Nicio măsură pentru resuscitarea medicinei de familie, investițiile din PNRR sunt în întârziere, absolut toate. Ba chiar a renunțat la 700 de milioane de euro dedicați infrastructurii spitalicești noi. Poate cel mai deranjante, însă, sunt ignorarea totală și disprețul față legislația nouă. Ministerul are obligația să facă norme de aplicare, normative sau măcar note de informare sau atenționări către cei care ar trebui să pună în aplicare noile prevederi. Pentru că Rafila nu și-a făcut treaba, medicamentele expirate ajung în continuare la gunoiul menajer, ne poluează solul și apele, deși avem legislație pentru neutralizarea adecvată a acestora”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Aceeași indiferență distrugătoare a manifestat ministrul PSD al Sănătății în ceea ce privește Planul Național de Combatere a Cancerului și aplicarea legii USR „Stop nosocomiale!”, pentru care a adoptat normele necesare de abia după doi ani de la adoptarea actului normativ de către Parlament.

Ministrul PSD Alexandru Rafila, care cu maxim tupeu își acordă singur nota +9 pentru mandatul la MS, este repetent, de fapt. Deși este ministru al Sănătății, nu-l interesează câtuși de puțin sănătatea românilor, ci doar propriile aranjamente și vacanțele interminabile.