USR: Taxa pe boală se va plăti și în aprilie! PSD și PNL au luat până acum 30 de milioane de euro de la bolnavi și mame

USR: Taxa pe boală se va plăti și în aprilie! PSD și PNL au luat până acum 30 de milioane de euro de la bolnavi și mame

A mai trecut o săptămână în care Guvernul Ciolacu a luat, prin „taxa pe boală”, bani din buzunarul românilor aflați în concediu medical, gravidelor care au sarcini cu risc, mamelor care de abia au născut și părinților cu copii bolnavi, inclusiv de cancer. În total, de la 1 ianuarie încoace, Guvernul PSD-PNL a luat 30 de milioane de euro și va mai lua cel puțin încă 10 milioane de euro, în luna aprilie, în condițiile în care nu mai sunt șanse ca aberația să fie corectată până la finalul acestei luni. Totul, doar pentru ca PSD și PNL să aibă bani din care să plătească privilegiile, sinecurile și firmele de casă.

Au încasat 1 milion de euro pe lună doar de la angajatele gravide și de la cele care au născut de câteva zile, dar, în loc să ducă banii direct spre sănătate, doar au mărit numărul de șefi. Pentru buget, taxa pe boală e 0,0000001% din gaura creată de guvernarea PSD-PNL, dar pentru mame erau banii de scutece. Sunt 25.000 de părinți care deja aveau doar 75% din salariu în zilele în care stau cu copilul bolnav. Pentru cei 5.000 care își însoțesc copilul la chimioterapie, banii luați de Guvern din concediile lor medicale erau banii necesari spitalizării alături de copil, pentru că da, nu doar îl însoțesc, ci și plătesc pentru asta, chiar dacă sunt asigurați. Marți, în plenul Senatului, ar trebui să fie votul care poate repara nedreptatea, îi invit pe angajații bolnavi să aibă curaj să își spună experiența și să arate Coaliției PSD-PNL că nu sunt hoți care fraudează sistemul, așa cum au fost acuzați”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.

Săptămâna aceasta, în Senat, PNL a făcut front comun cu PSD pentru a respinge demersul USR de desființare a acestei aberante taxe. Asta că tot s-a lăudat PNL că va elimina „taxa pe boală”, pe care tot ei au introdus-o, prin ministrul Marcel Boloș. Proiectul de lege depus de USR a primit raport de respingere în comisii, votul în plen ar putea fi dat marți, 2 aprilie.

Pe de altă parte, OUG 115/2023, prin care Guvernul Ciolacu a introdus „taxa pe boală”, este ținută la sertar, în continuare, în comisiile din Camera Deputaților, deși termenul de raport a fost depășit din 12 martie. USR, care a depus amendament de eliminare a taxei, a cerut și săptămâna aceasta dezbaterea ordonanței în Comisiile pentru muncă și pentru buget, dar PSD și PNL au refuzat. Comisia de muncă este condusă de Adrian Solomon (PSD), iar Comisia de buget este condusă de Bogdan Huțucă (PNL).

USR este primul partid care a semnalat problema în decembrie 2023 și care a depus lege și amendamente pentru eliminarea taxei pe boală.