Protest USR la ușa lui Boloș: Aproape 100 de zile de când bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”

Protest USR la ușa lui Boloș: Aproape 100 de zile de când bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”

La trei luni de când, în mod total nejustificat, PSD și PNL iau 10% din veniturile bolnavilor și mamelor care de abia au născut, USR a protestat la ușa ministrului Marcel Boloș. USR a cerut, încă o dată, eliminarea „taxei pe boală”. Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe și va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie. Nu doar că PSD și PNL iau de la cei mai vulnerabili, dar banii strânși din taxa aberantă nici măcar nu se duc spre sistemul sanitar și îmbunătățirea serviciilor medicale, ci sunt folosiți pentru a plăti privilegii și sinecuri.

Am mers la Ministerul Finanțelor, pentru a-i înmâna o scrisoare ministrului Boloș, nu întâmplător astăzi, de 1 aprilie. Se împlinesc curând 100 de zile de când se aplică taxa pe boală, taxă inventată de ministrul PNL al Finanțelor. 100 de zile de când Guvernul Ciolacu ia 10% din veniturile angajaților care au contribuit ani de zile și acum, din cauza a diverse probleme de sănătate, au nevoie de concediu medical. Practic, ministrul Boloș îi păcălește pe români și le ia banii. A și mințit în aceste luni Marcel Boloș de cel puțin trei ori”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Prima minciună a fost când ministrul PNL a susținut că gravidele și mamele nu vor fi afectate de taxă. Or, avem deja, de la începutul anului încoace, aproape 40.000 de nașteri și fiecare mamă a pierdut bani prin taxa pe boală. În medie, e vorba de aproximativ 500 de lei pe lună, bani pe care îi puteau folosi pentru a cumpăra scutece.

O altă minciună a fost când a spus Marcel Boloș că nu se pune problema aplicării „taxei pe boală” în cazurile grave, cum ar fi cele oncologice, și pentru părinții care își îngrijesc copiii bolnavi de cancer. Realitatea este că părinții a 5.000 de copii bolnavi de cancer plătesc această taxă aberantă ori de câte ori își iau concediu medical pentru a-și însoți copilul la chimioterapie sau radioterapie.

Nu în ultimul rând, românii bolnavi, gravidele care au sarcini cu risc, mamele care de abia au născut și părinții cu copii bolnavi au fost mințiți de PNL, când li s-a spus, în cursul lunii februarie, că va fi scoasă rapid „taxa pe boală”. Cinismul PNL a mers atât de departe încât au anunțat că taxa a fost eliminată, când ea era în vigoare, așa cum este și astăzi.

USR îi solicită ministrului Boloș un răspuns cât mai rapid la scrisoarea adresată astăzi și să recunoască, astfel, sub semnătură, că i-a mințit pe români. De asemenea, îi cerem ministrului Finanțelor să comunice public ce face exact cu banii pe care îi încasează prin această taxă aberantă, precum și datoriile pe care statul le are față de antreprenori în ceea ce privește decontarea concediilor medicale.

Pentru desființarea cât mai rapidă a „taxei pe boală”, USR a depus amendamente la ordonanța-trenuleț prin care aceasta a fost introdusă și a inițiat și proiect de lege separat pentru eliminare. Proiectul USR a primit raport de respingere în Senat și un vot în plen ar putea fi dat marți, 2 aprilie, după care va intra în circuitul Camerei Deputaților. La rândul ei, ordonanța-trenuleț este blocată la Comisiile pentru muncă și pentru buget din Camera Deputaților, cu termenul pentru raport depășit de circa trei săptămâni.