Și bolile “obișnuite” sunt boli. USR cere, în continuare, eliminarea totală a taxei pe boală și lansează și o petiție

Și bolile “obișnuite” sunt boli. USR cere, în continuare, eliminarea totală a taxei pe boală și lansează și o petiție

Taxa introdusă de ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, este păstrată de Guvernul Ciolacu într-un mod nedrept și discriminatoriu. Cea de-a treia variantă a taxei pe boală, adoptată de Cabinetul Ciolacu după un lung șir de minciuni și bâlbe administrative, nu rezolvă nedreptatea făcută angajaților care au muncit și contribuit ani la rând și care se trezesc acum suprataxați, exact când au nevoie de mai mult sprijin. Soluția corectă este eliminarea totală a taxei pe boală și USR îi invită pe români să semneze petiția lansată în acest sens.

Sute de mii de români care au ghinionul să se îmbolnăvească de o „boală obișnuită” și au nevoie de concediu medical vor fi suprataxați în continuare cu 10% de Guvernul PSD-PNL. La fel angajatele care sunt nevoite să-și reducă durata de muncă din cauza sarcinii.

La a treia încercare, Guvernul Zăpăceală vine cu o greșeală nouă: taxează exact angajatele însărcinate, de care promiteau că se vor ocupa reparând ceea ce tot Guvernul a făcut. Dacă ai o sarcină cu probleme, medicul poate să recomande micșorarea programului de lucru. Potrivit Guvernului Ciolacu, dacă ești însărcinată, ai contribuit ani de zile și vrei să muncești în continuare, program redus, poți să o faci liniștită, dar Guvernul te va taxa suplimentar, pentru că de la angajații bolnavi s-au gândit PSD și PNL să adune 10 milioane de euro pe lună. E total absurd. Soluția corectă estea cea propusă de USR, adică eliminarea completă a taxei pe boală”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

USR a lansat o petiție pentru eliminarea totală a taxei pe boală și îi invită pe români să o semneze.

Consiliul Legislativ s-a pronunțat deja și a spus că trebuie asigurată egalitatea de tratament între diferitele categorii de persoane care beneficiază de concediu medical și indemnizație de asigurări sociale de sănătate. Indemnizația aferentă unui concediu medical nu trebuie să fie acordată în funcție de boala persoanei, ci trebuie să fie acordată exclusiv în baza calității de asigurat.

USR este singurul partid care a avertizat, imediat ce a apărut proiectul de introducere a taxei de către ministrul Marcel Boloș, asupra absurdității situației. Din prima zi a anului, USR a făcut și face demersuri constant pentru eliminarea completă a taxei pe boală inventate de PNL și PSD.

În ianuarie 2024, înainte ca primii bani de pe concediile medicale să intre în buzunarul statului, USR a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională „ordonanța trenuleț” prin care a fost introdusă taxa pe boală. Am prezentat Avocatului Poporului mai multe argumente pentru care taxa este neconstituțională, inclusiv încălcarea dreptului la protecția socială, dar nu am primit vreun răspuns.

La dezbaterea în Parlament a „ordonanței trenuleț”, USR a depus amendamente pentru desființarea taxei pe boală, dar dezbaterea a fost blocată de majoritatea PSD-PNL. USR a depus și proiect de lege separat cu aceeași temă. Respins de senatorii PSD și PNL, proiectul a fost, de asemenea, blocat în Camera Deputaților.

Nu renunțăm. Alături de români, punem în continuare presiune pe PSD și PNL ca să scăpăm de taxa pe boală!