
Măsuri pentru o viață împlinită și independentă
●︎ Decuplarea indemnizației de handicap de Indicatorul Social de Referință (ISR) și raportarea la salariul minim pe economie ●︎ Asistenții personali nu vor mai depinde de organigrama primăriilor și plata lor se va face din bugetul central ●︎ Programul național „Localitate accesibilă” ●︎ Salarii bune pentru persoanele cu dizabilități ●︎ Voucher pentru dispozitive asistive, fără restricții, fără aprobări suplimentare ●︎ Măsuri pentru copiii cu autism și persoanele cu Alzheimer și demență
Vizunea noastră
Statul român privește persoanele cu dizabilități ca pe o povară.
Toate politicile și instituțiile sunt organizate astfel încât să îi țină în sărăcie, marginalizare și dependență. Doar 1 din 10 au contracte de muncă, față de 5 din 10 cât este media UE.
Nu asta e viziunea Elenei Lasconi și a USR. Persoanele cu dizabilități sunt partenerii și colegii noștri, sunt părinții, surorile, frații și copiii noștri. Îi vrem liberi, îi vrem independenți. Îi vrem activi. Vrem să își atingă potențialul și talentele pe care le au.
Decuplarea indemnizației de handicap de Indicatorul Social de Referință (ISR) și raportarea la salariul minim pe economie.
Situația actuală
În 2008, valoarea ISR era egală cu valoarea salariului minim (500 de lei). În prezent, valoarea ISR este de 660 de lei, în timp ce salariul minim a ajuns la 3.700 de lei. Asta arată nepăsare sistemică.
Exemplu:
Handicap grad 1 = adult 728 de lei / lună = 20% din salariul minim.
Pentru copil 463 de lei / lună = 12% din salariul minim.
Ce se schimbă pentru tine
Salariul minim pe economie este modificat frecvent de politicienii vechi, ca o măsură care să crească veniturile bugetare. Persoanele cu dizabilități sunt victime indirecte. Vom lega indemnizația de salariul minim, astfel încât să nu mai fie decuplată de creșterile regulate.
Mărim la 25% în primul an de aplicare, urmând să crească apoi odată cu salariul minim, în cazul adulților cu handicap de grad I. Adică 925 de lei. În cazul copiilor ar fi 15,64% din salariul minim. Adică 579 de lei.
Vom creștere plata asistenților persoanelor cu dizabilități cu 500 de lei, similar reducerii fiscale la care ne-am angajat în capitolul despre fiscalitate.
Vom opri bătaia de joc cu plata asistenților personali
Situația actuală
Persoanele cu dizabilități pot opta pentru plata unor asistenți personali. De 10 ani, ar trebui să fie angajați și plătiți de primării.
În continuare, prea mulți primari spun că nu au posturi în organigramă sau că nu le ajunge bugetul. Plata lor este constituită 90% de la bugetul central și 10% de la primării. Primăriile rurale sărace chiar nu au bani, altele nu vor.
Ce se schimbă pentru tine
Asistenții personali nu vor mai depinde de organigrama primăriilor, ei nu prestează pentru primărie, e o aberație că e nevoie să fie prinși în organigramă.
Posturile respective vor fi create implicit atunci când există o cerere. Plata lor va fi transferată 100% de la bugetul central.
Programul Național „Localitate accesibilă”
Situația actuală
Primăriile au prin lege obligația de a accesibiliza spațiile publice, străzile și transportul în comun. Obligația nu se respectă, nu sunt fonduri și, acolo unde se face, nu sunt respectate standardele.
Avem pante prea abrupte, avem trotuare făcute în bătaie de joc. Orașele noastre nu sunt făcute și gestionate cu empatie pentru persoanele cu dizabilități.
Ce se schimbă pentru tine
Vom crea programul național „Localitate accesibilă”. Ministerul Dezvoltării va crea un program național cu cofinanțare din fonduri europene (POR) pentru primării, care vor putea depune proiecte de accesibilizare a clădirilor, trotuarelor și spațiilor publice.
Ghidul de finanțare va cere respectarea normativului NP051 (care elimină problemele de acces dacă este respectat) și buna întreținere a lucrărilor pentru minimum 10 ani, drept condiții de finanțare, iar în strategia de dezvoltare locală se va include o axă pentru accesibilizarea domeniului public.
Salarii bune pentru persoanele cu dizabilități + Dezvoltarea unităților protejate
Situația actuală
Actualul sistem „de protecție” este unul ipocrit, care acționează de fapt împotriva celor pe care ar trebui să îi protejeze. Angajatorii (peste 50 de posturi) trebuie să angajeze un anume procent de persoane cu dizabilități sau să plătească o taxă în două variante:
a).numărul de neangajați ori salariul minim brut
b). minimum 50% din suma de la punctul a) la stat, iar de restul va achiziționa produse și servicii de la unități protejate.
Efectul real este că firmele plătesc direct taxa în varianta a) – ca să le fie simplu contabil. Și cele care angajează persoane cu dizabilități consideră că valoarea muncii lor e la nivelul salariului minim ( = taxa pe care o evită).
Ce se schimbă pentru tine
Angajatorii pot opta să angajeze persoane cu dizabilități cu pregătire și obligația către stat va fi stinsă cu toată suma încasată ca salariu.
De exemplu: angajezi un IT-ist în cărucior cu salariu de IT-ist, ai rezolvat obligația.
Cei care nu angajează: pentru fiecare leu cheltuit cu produse sau servicii achiziționate de la unități protejate (produse de persoane cu dizabilități) se reduc 2 lei din suma datorată statului. Astfel încât achiziționarea de produse de la unitățile protejate să fie încurajată în mod real.
Acces direct la dispozitive medicale și tehnologii asistive, prin decizia ta
Situația actuală
Sistemul actual permite decontarea parțială a dispozitivelor și tehnologiilor medical-asistive doar în măsura în care acestea sunt avizate de AMDM (Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale). Lista este actualizată rar, sumele nu țin cont de ultimele apariții de pe piață, iar produsele noi și moderne asistive sunt ignorate de comisiile și comitetele AMDM.
Este o bătaie de joc ilustrativă pentru un stat lipsit de empatie și obsedat de control. Accesul la tehnologii moderne presupune acoperirea diferențelor, în cazul fericit că obții aprobare.
Ce se schimbă pentru tine
Se va institui o „plată unică pentru independență personală”. Statul va evalua doar starea persoanei și nevoia de dispozitive pentru a avea o viață independentă, pe anumite grade. În funcție de grad, fiecare persoană va primi un voucher pe care îl poate cheltui pe dispozitive asistive.
Fără restricții, fără aprobări suplimentare, acces la ultimele tehnologii.
Măsuri pentru copiii cu autism și persoanele cu Alzheimer și demență
Situația actuală
Pentru copiii și adulții cu sindrom Down, statul român nu decontează nicio terapie. O legislație stufoasă și neclară este interpretată de Executiv astfel încât să fie excluși. Acești oameni trebuie integrați.
Din 2018, copiii cu anomalii cromozomiale au dreptul la asistent personal/însoțitor cu valabilitate până la 18 ani.
Această prevedere nu e respectată în mod unitar. Iar când împlinește 18 ani, comisiile de evaluare refuză de multe ori să le prelungească drepturile, deși sindromul Down nu dispare.
Familiile din România nu sunt pregătite sau asistate pentru apariția cazurilor de Alzheimer / demențe la rude.
Ce se schimbă pentru tine
Vom include aceste persoane într-un Program Național de Sănătate comun, care va deconta terapiile pentru mai multe dizabilități intelectuale/asociate (Trisomia 21 – sindrom Down, paralizie cerebrală, autism etc.).
Vom modifica criteriile de încadrare în handicap a adulților cu sindrom Down ca având drept de însoțitor. Vom asigura tratamentul asistat al copiilor cu dizabilități la examenele și verificările școlare.
Vom extinde durata pentru programul de lucru al asistenților personali, peste programul normal de 40 de ore săptămânal, pentru persoanele cu dizabilități cu nevoi speciale. Vom adăuga programelor naționale de sănătate obiective de asistare/consiliere a familiilor pentru o bună îngrijire a rudelor afectate.
Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale vor avea școala mai aproape și mai potrivită pentru ei
Situația actuală
Cea mai mare provocare în educația copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) este lipsa personalului specializat care să le ofere sprijinul necesar. În multe cazuri, părinții sunt nevoiți să preia rolul de „shadow”, sprijinind copiii în activitățile școlare, ceea ce poate fi extrem de solicitant.
Centrele școlare pentru educație incluzivă funcționează în mare măsură în orașele mari. Copiii cu CES sunt obligați să trăiască prin internate, departe de familiile lor. Adesea, părinții sunt nevoiți să-și ducă copiii la școala aflată la zeci de kilometri de casă. Zilnic.
Ce se schimbă pentru tine
Vom recruta personal specializat pentru a prelua rolul de shadow, oferind suport personalizat, atât pedagogic, cât și psihologic, pentru fiecare elev cu CES. Acest sprijin profesional va permite elevilor să se dezvolte corespunzător, iar părinții vor fi eliberați de povara suplimentară, concentrându-se pe sprijinul emoțional.
Înființăm grupe speciale în școlile aproape de casă pentru copiii cu CES care vor câștiga timp în siguranța căminelor lor. Aceasta ar permite copiilor să rămână în cadrul comunității lor, să interacționeze mai ușor cu ceilalți copii și să beneficieze de sprijin educațional personalizat. Principiul „banii urmează elevul” va bonifica semnificativ copiii cu CES.
O Românie pentru toți,
nu doar pentru unii
O viziune pentru:
