Restart. Reformăm România.

Fără pensii speciale

Eliminarea tuturor pensiilor speciale și egalitatea românilor în fața pensiei. La contribuție egală, pensie egală.

În România avem două sisteme de pensii în funcție de persoane. Cu toții contribuim după aceleași reguli, dar nu toți primim după aceleași reguli. Marea majoritate a românilor primesc pensie în funcție de cât au contribuit, pe când o minoritate primește după diverse sisteme de calcul instituite prin legi speciale.

Aceste pensii se numesc în mod uzual „speciale” deoarece sunt instituite prin legi speciale. În legislație ele poartă denumiri diverse precum „pensii de serviciu” sau „indemnizații pentru limită de vârstă”. Definim pensiile speciale ca acele pensii acordate prin legi speciale și plătite din bani publici.

În 2020, România va cheltui peste 10 miliarde de lei anual doar cu pensii speciale. Deși vechea clasă politică ne spune public că își dorește desființarea acestor pensii, ele au tot crescut și s-au adăugat noi categorii de pensionari speciali. Din 2016 și până în 2019, suma totală cheltuită de statul român pe pensii speciale a crescut cu 57%!

Acest sistem de pensii rezervat celor pe care statul a vrut să-i privilegieze este injust, ne-echitabil și mult prea scump pentru ce ne putem permite. De aceea USR a inițiat primul proiect de lege din România de desființare a pensiilor speciale. La scurt timp au apărut și proiecte ale altor partide, dar care nu acopereau toate pensiile speciale. După o luptă legislativă grea împotriva pensiilor speciale, parlamentul a decis contopirea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale cu proiectul altui partid, care era scris în mod vădit neconstituțional. După acest moment, USR a inițiat un proiect de impozitare cu 90% a tuturor pensiilor speciale. Proiectul este momentan blocat în parlament.

Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor în cazul militarilor care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la stat.

În cazul în care unele nu se pot elimina, impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de 5 pensii minime.

Cel mai bun lucru de făcut ar fi desființarea definitivă a tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari speciali. Aceștia ar pierde numai pensia specială, nu și cea contributivă. Toți români ar fi egali în fața statului și ar primi pensia după aceleași reguli. Pentru militarii, pentru care nu s-au calculat și perceput contribuții, pensia ar fi calculată exact la fel precum o pensie contributivă pe baza soldelor și sporurilor pe care le-au primit de la statul român.

Estimare a impactului bugetar: impact pozitiv
Sursa de finanțare: măsura are impact pozitiv
Instituția responsabilă – Ministere, agenții, autorități: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice

Sari la conținut