Restart. Reformăm România.

Flexi-muncă

Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit: telemunca, adaptarea programului de lucru de 8 ore la intervale diferite, comprimarea săptămânii de muncă la mai puține zile, cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile (ex: “cumpărarea” sau “vânzarea” concediului).

Criza actuală a dovedit că nevoia de flexibilizare și de adaptare a condițiilor în care sectoare întregi din economie și administrație își desfășoară activitatea este extrem de mare și că, într-o eră a tehnologiei, condica de prezență și programul fix de 8 ore de la 9:00 la 17:00 sunt depășite.

Conceptul de flexi – muncă înseamnă posibilitatea ca angajatorii și angajații să decidă în mod individualizat asupra condițiilor în care un angajat își poate desfășura activitatea – care se poate face la distanță, într-un alt interval orar decât cel consacrat programului de lucru de 8 ore, cu o normare/abordare diferită pentru măsurarea rezultatelor muncii cuantificabilă prin obiective realizate și nu neapărat prin ore – muncă, prin împărțirea activității pentru o pozitie între doi angajați (job-sharing), flexibilizarea spațiilor de lucru prin rotație etc.
Singura măsură de muncă flexibilă reglementată în prezent în România este telemunca (Legea nr. 81/2018), dar care este destul de puțin utilizată în prezent (România și Bulgaria sunt statele cu cele mai puține persoane angajate care lucrează de acasă).

Modificarea Codului Muncii prin introducerea contractelor individuale de muncă multi-flexibile, opționale pentru angajatori.

Avantajele existenței unui contract de muncă flexibil sunt multiple la nivel social și economic:

loializarea angajaților;
costuri reduse (și pentru angajat și pentru angajator);
mai multă autonomie a angajaților asupra managementului timpului, care determină și o productivitate crescută și o mai mare creativitate a muncii;
asigurarea unui echilibru între carieră și viața personală;
păstrarea în câmpul muncii pentru mai mult timp a angajaților;
reducerea șomajului;
contribuie în mod efectiv la tranziția spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon;

În statele unde există asemenea măsuri implementate (ex: Marea Britanie) cifrele indică beneficii nete ale contractelor de muncă flexibile: cel mai des invocat avantaj este acela al unei mai bune gestionări a echilibrului viață privată – viață profesională ; 75% dintre angajați ar opta pentru păstrarea actualului loc de muncă dacă un alt angajator nu ar oferi aceeași flexibilitate; 68% dintre persoanele neocupate și-ar căuta un loc de muncă în condiții de angajamente flexibile; un calcul estimativ arată că angajații alocă un număr de extra 6.5 ore de muncă productivă/săptămâna. Se estimează că aceste măsuri generează o creștere a economiei Marii Britanii cu 78,5 miliarde de lire sterline anual.

Sursa de finanțare: măsura nu necesită alocare de resurse din bugetul public
Instituția responsabilă – Ministere, agenții, autorități: Ministerul Muncii, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și agențiile județene de ocupare a forței de muncă

Sari la conținut