Printr-o serie de amendamente depuse la Legea administrației publice locale, PSD înlătură singura cenzură pe care o mai aveau aceștia, respectiv obligativitatea votului de 2/3 din numărul total al consilierilor locali și județeni, la adoptarea hotărârilor privind patrimonial. Inițiatorii amendamentelor propun ca hotărârile privind patrimoniul să se adopte cu votul a jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali și județeni.
Atragem atenția asupra consecințelor acestor modificări care deschid calea abuzurilor și arbitrariului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienți politici. Liviu Dragnea cumpără astfel sprijinul baronilor, în contextul în care își pierde puterea asupra guvernului.
Gabriela Firea și alți primari care nu au majorități de 2/3 vor putea înființa societăți comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, închiria, face schimburi de terenuri cu jumătate plus unu din numarul total al consilierilor în funcție, nu ca acum, când au nevoie de 2/3 din numărul consilierilor. Cazul Bucureștiului, acolo unde PSD și ALDE au majoritate simplă în Consiliu, este relevant. Firea ar fi direct interesată dacă ar fi adoptată modificarea.
O altă modificare suspectă, ce pare că îndeplinește promisiunea lui Liviu Dragnea făcută primarilor că vor fi exonerați de potențiale acuzații de abuz în serviciu, este introducerea unui articol prin care autoritățile cu atribuții de control vor avea obligația să asigure îndrumarea, din oficiu sau la cererea autorităților administrației publice locale, cu privire la aplicarea prevederilor legale.
Credem că prevenția, invocată ca argument de către inițiator, Asociația Municipiilor din România, este o parte esențială a luptei anticorupție. Dar acest articol este suspect. Aplicarea lui ar putea atrage un risc ca instituțiile de control să fie blocate de cereri de clarificare și ca aceste acte explicative să fie utilizate în instanță, ca acoperire pentru abuzurile săvârșite de aleșii și funcționarii locali.
USR se va opune amendamentelor PSD. Chemăm societatea civilă să ceară respingerea acestora, la votul care va avea loc în Senat, săptămâna viitoare. În caz contrar, există pericolul ca proprietatea publică să fie devalizată în beneficiul unor politicieni și al clienților acestora.