Dezbatere USR în Parlament pe tema sistemului de alertă a populației: Avertizările meteo nu trebuie transformate în campanii de imagine

Dezbatere USR în Parlament pe tema sistemului de alertă a populației: Avertizările meteo nu trebuie transformate în campanii de imagine

Partidul Uniunea Salvați România reclamă că grupul de lucru care s-a constituit la Guvern pentru implementarea unui sistem de alertare a populației în caz de dezastru pare a fi doar un exercițiu de imagine pentru premierul Mihai Tudose.

În urma dezbaterii organizate, miercuri, de USR în Comisia pentru Tehnologia Informației, pe tema sistemului de alertare, a reieșit că grupul de lucru constituit din DSU, ANCOM și STS, dar și din reprezentanți ai operatorilor de telefonie mobilă, nu are un coordonator clar sau un calendar al activităților.

În aceste condiții, s-a stabilit la dezbatere că ANCOM va depune la Comisia pentru Tehnologia Informației rapoarte lunare privind stadiul lucrărilor în grupul de lucru. De asemenea, Comisia va trimite raportori care să participe în grupul de lucru.

„Consider că este un sistem foarte necesar și eficient în informarea populației în caz de dezastre naturale sau accidente, dar îmi exprim îngrijorarea cu privire la lipsa unui plan clar de implementare cu termene specifice. Pentru că au rămas multe întrebări fără răspuns, inclusiv suportarea costurilor acestui sistem, am hotărât să desemnăm reprezentanți ai Comisiei în grupul de lucru format la nivelul Guvernului, pentru a putea monitoriza îndeaproape progresele”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și inițiatorul dezbaterii.

Implementarea sistemului de tip cell broadcast presupune niște costuri de infrastructură pentru operatorii de telefonie mobilă, iar în cadrul grupului de lucru este necesar să se stabilească cine le va acoperi și în ce cuantum.  Pașii următori constau în stabilirea cerințelor operaționale și identificarea soluției tehnice potrivite. Apoi se vor putea estima costurile și necesitatea unui cadru legislativ pentru funcționarea sistemului.

De asemenea, pentru buna funcționare a unui astfel de sistem Administraţia Naţională de Meteorologie trebuie să își automatizeze procesele de transmitere a informațiilor meteo, informații care acum se transmit prin e-mail la instituțiile competente.

USR va monitoriza activitatea grupului de lucru pentru implementarea sistemului de alertare pentru a se asigura că acesta va deveni cât mai repede funcțional, iar politicienii nu vor mai transforma avertizările meteo în campanii de imagine.