Scrisoare deschisă: Guvernul României își dorește interconectare europeană sau dependență de gazele rusești?

Scrisoare deschisă: Guvernul României își dorește interconectare europeană sau dependență de gazele rusești?

Uniunea Salvați România cere printr-o scrisoare deschisă adresată premierul Mihai Tudose o poziție clară din partea Guvernului în favoarea susținerii dezvoltării pieței de gaze din România în schimbul dependenței de gazele rusești.

Scrisoarea este trimisă în contextul în care asistăm de câteva săptămâni la o comedie cu implicații nefaste la Comisia de anchetă a activității ANRE. Ceea ce ar fi trebuit să fie o comisie care să lămurească formarea prețurilor în domeniul energiei a devenit loc de vendetă personală pentru cel care conduce această comisie, Iulian Iancu. Până în momentul de față, în plenul comisiei, Iulian Iancu a amenințat cu organele de anchetă, cu DNA, cu DIICOT și cu datul în judecată un lider al opoziției, un fost ministru al energiei, conducerea unei importante firme din domeniu și pe toți jurnaliștii care scriu despre activitatea domniei sale. În paralel cu amenințările, domnul Iulian Iancu explică ori de câte ori are ocazia că nu este și nu a fost omul Gazprom. În condițiile expuse, nu putem decât să tragem concluzia că această comisie de anchetă și-a pierdut orice relevanță, iar raportul final nu va fi decât o înșiruire de obsesii personale și interese necunoscute ale celui care manevrează această butaforie, Iulian Iancu.

”Încă de la începutul lucrărilor comisiei, Iulian Iancu a încercat să își determine ”anchetații” să îi susțină punctul de vedere asupra OUG 64/2016. Lucru dificil de vreme ce prin activitatea sa din Comisia de Industrii și Servicii a reușit practic să distrugă legea care reglementează piața de gaze naturale. Nu știm exact ce îl mână în luptă, dar faptele vorbesc de la sine. Prin amendamentele la Ordonanța 64/2016, Iulian Iancu a reușit aproape să blocheze exploatarea gazelor naturale din platoul continental al Mării Negre, să pună sub semnul incertitudinii conducta BRUA prin care România se interconecta cu piața europeană și să naționalizeze activitatea unui operator de piață. Nimeni care pricepe minimal ce înseamnă acest lucru nu poate susține un punct de vedere care ne va face prizonierii importului de gaze rusești. Nimeni se pare, mai puțin Iulian Iancu. Ieri, în cadrul comisiei a încercat să ne explice că punctul de vedere al Ministerului Energiei care diferă total de intențiile sale nu este de fapt punctul de vedere al Guvernului României și al premierului Mihai Tudose. Este ireal să susții așa ceva, dar îi voi cere Guvernului să se pronunțe prin intermediul mijloacelor parlamentare care îmi stau la dispoziție. Să vedem dacă Guvernul României își dorește interconectare europeană sau dependență de ruși,”, a declarat deputata USR Cristina Prună, membră al comisiei de anchetă a activității ANRE.

Ca urmare a situației create, USR cere Guvernului României și premierul Mihai Tudose o poziție clară în favoarea susținerii dezvoltării pieței de gaze din România în schimbul dependenței de gazele rusești.

Puteți citi în continuare scrisoarea adresată de doamna Cristina Prună premierului Mihai Tudose prin care se solicită această poziție oficială.

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate Domnule Prim Ministru Mihai Tudose,

Vă adresez această scrisoare publică din dorința de a clarifica o situație apărută pe piața de gaze naturale din România ca urmare a unor acțiuni și declarații susținute repetat de către președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, domnul Iulian Iancu. Totodată, vă adresez această scrisoare în spiritul unei colaborări instituționale normale și funcționale, care face abstracție de apartenența politică și ține cont exclusiv de interesele de securitate a sistemului energetic românesc.

După cum cu siguranță cunoașteți, dezbatem de la începutul anului Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 64/2016. Poziția Ministerului Energiei a fost clară, de susținere a formei inițiale a acestui act și pentru acest lucru nu îmi rămâne decât să recunosc faptul că echipa de la minister s-a prezentat ireproșabil. Din nefericire, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a reușit să își convingă o parte dintre colegii săi că e firesc și benefic să amendeze OUG 64/2016 în spiritul blocării exploatării gazului din platoul continental al Mării Negre și a trecerii în irelevanță a proiectului BRUA. Mai mult, în ședința de ieri (16.11.2017) a Comisiei de anchetă a activității ANRE, a lăsat să se înțeleagă faptul că deține informații conform cărora punctul de vedere al Ministerului Energiei nu ar fi și punctul de vedere al Guvernului României.

Având în vedere acest context politic, precum și faptul că funcționarea pieței de gaze din România face parte din politicile de securitate energetică, am rugămintea de a lămuri această neînțelegere prin intermediul unei poziții fără echivoc în ceea ce privește situația OUG 64/2016. Consider că este nevoie de o poziție fermă a Guvernului pe acest subiect pentru a înlătura speculațiile cu care lucrează domnul Iulian Iancu atunci când lasă se se înțeleagă faptul că Guvernul României este indecis asupra situației de pe piața de gaze naturale: să continue interconectarea europeană a României și să dezvolte piața locală și exploatările de gaze sau să aleagă, așa cum ne demonstrează amendamentele propuse de Iulian Iancu, o dependență de importurile de gaz din zona estică.

Vă mulțumesc,

Cristina Prună

Deputată USR, membru în Comisia de Industrii și Servicii