PSD este adevăratul vinovat pentru dezastrul din sectorul minier din România

PSD este adevăratul vinovat pentru dezastrul din sectorul minier din România

Uniunea Salvați România își propune să demistifice minciunile din spațiul politic pe care partidele le-au folosit ani de zile pentru a manipula electoratul din România. Una dintre cele mai grosolane minciuni vehiculate în ultimii ani în spațiul public este faptul că PSD a fost cel care a încercat să salveze sectorul minier în timp ce realitatea ne demonstrează că social-democrații sunt principalii vinovați pentru destinul tragic al acestui domeniu și condițiile deplorabile în care lucrează mii de mineri.

Demersul USR se înscrie în demantelarea minciunilor din zona #fakepolitic și vă prezentăm în continuare poziția Cristinei Prună, deputată USR și membră în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

”Am decis să merg în Valea Jiului și să cobor într-o mină pentru a vedea realitatea din spatele declarațiilor oficialilor PSD. Aș vrea să priviți acest lucru ca declarația unui politician din tânăra generație pe care istoria mineriadelor a marcat-o cât se poate de dureros. În același timp, e nevoie să înțelegem că cifrele ne arată că aproape 30% din producția de energie din România continuă să fie produsă pe bază de cărbune ceea ce face ca sistemul energetic românesc să rămână profund dependent de sectorul minier. Avem nevoie să înțelegem acest paradox economic și social și în același timp să facem un pas necesar pentru o reconciliere istorică.

Experiența întâlnirii cu minerii la ei acasă și realizarea nemijlocită a modului în care sunt aceștia nevoiți să trăiască și să muncească mă fac să declar tare și răspicat că PSD a fost și este cel mai mare dușman al mineritului românesc! Este strigător la cer cum a reușit acest partid să șubrezească un sector care asigură stabilitatea sistemului energetic din țara noastră, dar să scape basma curată de fiecare dată și să profite electoral de pe urma deconectării Văii Jiului de restul țării.

De ani de zile PSD a reușit să manipuleze opinia publică și să-i exploateze pe mineri, lăsându-i în același timp să creadă că numai social-democrații sunt salvatorii acestei industrii. De fapt, PSD este partidul care a transformat Valea Jiului în Valea Plângerii și care a pus pe butuci mineritul din România.

În realitate, PSD i-a transformat pe mineri în niște paria ai societății de care România trebuie să se lepede și să fie dați uitării cât mai repede. Uităm, însă, că importanța cărbunelui în mixul energetic este esențială pentru că, în perioadele meteorologice extreme, atât vara cât și iarna, cărbunele acoperă o treime din necesarul de energie electrică. Politica PSD-ului a dus pe marginea prăpastiei Combinatul Energetic Hunedoara și este cauza principală a dispariției mineritului din țara noastră, luând câteva decizii care s-au dovedit a fi fatale. Iată-le enumerate în continuare:

  1. PSD a decis în 2004 închiderea minelor

Social-democratul Iulian Iancu, actualmente președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților (la conducerea căreia se află de 12 ani) a ocupat în perioada 2000 – 2004 funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Industriei și Resurselor. El a fost responsabil de întocmirea strategiei energetice care a stat la baza finalizării negocierilor pe capitolul 14 Energie cu Comisia Europeană în vederea aderării României la Uniunea Europeană. Iulian Iancu este cel care a stipulat, negru pe alb, ca exploatările din subteran să fie închise. Se arată în document că ”strategia privind mineritul prevede ca producția de lignit să fie concentrată în cele mai eficiente operațiuni din punct de vedere al costurilor care sunt exploatările de suprafață, iar minele neviabile (mai ales exploatările subterane) să fie închise.” Cum este posibil ca, după atâția ani, nimeni să nu își mai aducă aminte și astăzi domnul Iancu să se proclame apărătorul mineritului din România?

Am asistat la nenumărate declarații ale lui Iulian Iancu și ale apropiaților săi prin care se reproșează opoziției dorința de a distruge mineritul din România și prin el echilibrul mixului energetic. Ei bine, adevăratul vinovat pentru distrugerea mineritului este chiar domnul Iancu și partidul din care face parte. Documentele ne arată adevărul și cred că este momentul ca minerii și restul cetățenilor să fie conștienți de acest fapt.

   2. Schema păguboasă a certificatelor verzi

România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care a investit generos în energia regenerabilă. În 2016, valoarea investițiilor depășea 4-6 miliarde de euro, dar acest lucru nu s-a regăsit în factura consumatorilor. Deși prețul producției de energie regenerabilă a scăzut, costurile pentru consumatori au crescut cu peste 10%!

De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că o mare parte din bani s-au dus spre importul de echipamente. Costurile investiționale au crescut exponențial iar costul electricității a devenit nesustenabil. Schema de sprijin pentru certificatele verzi, susținută de Iulian Iancu, s-a dovedit a fi una falimentară. Pentru fiecare megawatt de electricitate produs se aloca un număr de certificate verzi, dar cei care au scos bani din buzunar pentru această aventură au fost consumatorii.
Consecințele? Industria mineritului nu a putut face față situației și a fost adusă în pragul falimentului. În ceasul al doisprezecelea, Guvernul PSD din 2013 a schimbat schema de sprijin iar producătorii de energie verde și-au abandonat investițiile, pulverizând și această industrie.

Astăzi, domnul Iancu susține conferințe de presă în care povestește cum vom avea mașini electrice în viitorul apropiat. Ar fi mult mai corect să își asume debandada pe care a provocat-o în sistemul energetic, atât în zona mineritului cât și a regenerabilelor. Principalii păgubiți sunt consumatorii care au plătit și vor plăti în continuare aceste experimente neasumate de Iulian Iancu și PSD.

  3. Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat aruncă în faliment industria minieră

Începând cu 1 ianuarie 2018, guvernul PSD a decis, prin modificarea Codului Fiscal, scăderea contribuțiilor aferente salariului brut de la 39.25% la 37.2% și mutarea lor în sarcina totală a angajatului, prin majorarea salariului brut.

Nimeni din bravul Guvern PSD-ALDE nu s-a gândit ce impact va avea această măsură asupra marilor companii de stat datoare la bugetul asigurărilor sociale. Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine sunt marii campioni ai datornicilor. CEH, una dintre companiile ajunse în insolvență din cauza managementului dezastruos avea datorii de peste 430 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate în luna septembrie și îi va fi aproape imposibil să funcționeze dacă nu va face concedieri masive care, oricum, îi vor afecta activitatea.

Nu am văzut nici o asumare din partea președintelui Comisiei de Industrii și Servicii și nici a majorității politice. Continuă promisiunile cu salvarea mineritului și menținerea unor mine deschise în care s-au produs deja accidente mortale.

În încheiere, aș dori să fac o scurtă mențiune la experimentul social pe care PSD (sub diverse denumiri: FSN, FDSN și PDSR) l-a pus în practică în Valea Jiului. Toate mineriadele produse în România au avut ca țintă forțele politice care s-au opus PSD. Nici un alt partid nu a beneficiat și nu s-a folosit de mineri și sindicatele din Valea Jiului așa cum a făcut-o PSD. Rezultatul a fost izolarea unei categorii sociale și ruperea din corpul social al României a unei întregi zone.

Rănile produse de PSD prin intermediul mineriadelor se simt și astăzi. Au murit oameni și a fost deraiat traseul democratic al României. În fața iresponsabilității acestui partid e nevoie să acționăm etic și onest și să admitem că noi toți, bucureșteni, mineri, studenți, locuitori ai Văii Jiului sau nu, suntem deopotrivă victime.
Vom sărbători în anul următor Centenarul Marii Uniri și dacă nu vom realiză că Valea Jiului a fost smulsă din corpul social al României de către politicieni lipsiți de onestitate vom sărbători despărțiți unii de ceilalți. E nevoie să închidem această rană provocată de PSD și să dăm dovadă de înțelepciunea necesară iertării. Un pas important pe acest drum este să admitem împreună că vinovații pentru aceste tragedii sunt politicienii din PSD și prin recunoaștere să punem bazele unei Românii în care cetățenii ei nu ajung să se urască și să își dorească dispariția unii altora.’’