USR propune simplificarea avizării construcției de sere și solare

USR propune simplificarea avizării construcției de sere și solare

Senatorul USR George Marussi propune modificarea și completarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 pentru debirocratizarea avizării activităților agricole, în special cele care doresc să amplaseze sere, solare și răsadnițe pe terenuri agricole din toate clasele de calitate, situate în extravilan.

În mod absurd, conform actualelor prevederi, aceștia trebuie să obțină aprobarea scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol a acestor terenuri chiar dacă în construcțiile ridicate pe terenurile respective urmează a se desfășura activități agricole, descurajâdu-i pe cei care vor să exploateze culturi în sere, solare și răsadnițe.

Prin modificarea propusă de senatorul USR George Marussi, terenurile pe care urmează să se amplaseze sere, solare și răsadnițe nu ar mai necesita scoaterea din circuitul agricol.

“Este evident că în cazul în care activitățile efectuate sunt în continuare de natură agricolă, este absurd ca o persoană să fie obligată să obțină aprobarea scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, îngreunându-se și mai mult situația persoanelor care doresc să desfășoare activități agricole în sere și solare, adică tocmai un tip de agricultură modern și cu productivitate crescută. Este imperios necesar ca procesul de avizare a amplasării acestor spații să fie simplificat, astfel încât agricultorii să se ocupe doar de ce știu ei cel mai bine, producerea de hrană sănătoasă și gustoasă pentru noi toți” spune senatorul USR George Marussi.

De la această prevedere a păstrării în circuitul agricol ar urma să facă excepție perimetrele alocate exclusiv utilităților, având în vedere faptul că acestea nu sunt destinate în mod direct activităților agricole.