Proiect USR PLUS pentru reducerea abandonului școlar

Proiect USR PLUS pentru reducerea abandonului școlar

Deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii educației naționale nr.1/2011 astfel încât să beneficieze cât mai mulți copii de acces la educație.

Proiectul oferă posibilitatea ca programe de tip „Școala după școală” să fie finanțate de  autorități locale, dar și de persoane fizice sau juridice prin contracte de sponsorizare. 

„În România, un sfert dintre copii sunt afectați de sărăcie, iar unul din zece adoarme flămând. Țara noastră continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar, mai ales rata de părăsire timpurie a școlii. Există o legătură clară între abandonul școlar și șomaj, excluziune socială și sărăcie. Soluția este susținerea educației, atât printr-o finanțare corespunzătoare, cât și prin programe de tip „Școală după școală”. Proiectul va reglementa organizarea, desfășurarea și finanțarea acestor programe publice. De la Guvern ca sponsor unic, la sponsori multipli: Guvernul, autoritățile publice locale, parteneri privați care pot fi chiar părinții elevilor, sau persoane juridice”, transmite deputatul USR PLUS, inițiatorul inițiativei legislative. 

Pe lângă implicarea comunității în educația copiilor, proiectul USR PLUS mai are o serie de obiective:

  • îmbunătățirea sistemului educațional din România;
  • reducerea riscului de abandon școlar sau de eșec școlar;
  • reducerea migrației economice;
  • o relație mai strânsă între autoritățile publice locale și unitățile de învățământ.

Deputatul USR PLUS propune ca sumele acordate din fonduri locale să fie între 0,3 – 0,8 ISR (indicatorul social de referință)/beneficiar/lună pentru mâncare și între 50 lei – 10.000 lei/beneficiar/an școlar pentru rechizite.

Potrivit datelor Eurostat în 2020, România a avut cea mai mică investiție în educație din Uniunea Europeană. La nivelul statelor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), investiția per elev per ciclu de studii primare a fost în 2016, în medie, 8.470 de dolari. În România, în același an, a fost, în medie, 1.274 de dolari, adică de 6,6 ori mai mică decât media din statele membre OCDE.

Continuarea programelor „Școală după școală” și „Masă caldă în școli”, sunt două dintre obiectivele de guvernare asumate de USR PLUS.