Avize favorabile în Comisia pentru buget pentru inițiativele USR PLUS de sprijinire a elevilor cu nevoi speciale și reducere a birocrației în cazul alocațiilor

Avize favorabile în Comisia pentru buget pentru inițiativele USR PLUS de sprijinire a elevilor cu nevoi speciale și reducere a birocrației în cazul alocațiilor

Comisia pentru buget, finanțe a dat avize pozitive pentru două inițiative legislative ale USR PLUS menite să simplifice depunerea dosarului pentru alocația de stat pentru copii și, respectiv, să permită elevilor majori din școlile speciale să beneficieze în continuare de alocație până la terminarea acestora.

Ambele inițiative au primit aviz favorabil cu votul majorității, 8 dintre membrii comisiei votând PENTRU și 4 s-au abținut.

Claudiu Mureșan, președintele comisiei de buget, finanțe din Sent: ”Acestea două proiecte se înscriu în linia unei normalități pe care ne-o dorim cu toții: susținem persoanele cu nevoi speciale și ne dorim mai puțină birocrație pentru părinți. Asigurarea integrării socio-profesionale a persoanelor cu nevoi speciale și asigurarea calificărilor pentru ca ele să poată să ducă o viață cvasi-independentă și cât mai aproape de normalitate, sunt benefice nu numai pentru persoanele respective și ci și pentru societate. La fel, simplificarea procedurilor și eliminarea cererilor inutile de acte pentru plata alocației de stat pentru copii sunt măsuri menite să reducă birocrația și a creșterii eficienței administrației”

În cazul primei inițiative legislative, părinții nu vor mai trebui să depună aceleași acte la două ghișee diferite, declararea nașterii și stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii urmând să se înregistreze concomitent.

În cazul celei de a doua inițiative, aceasta reprezintă un ajutor important pentru copiii din învățământul special, care suferă de grave probleme de sănătate, cauza din care ei sunt încadrați în școală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme. Astfel, în învățământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc, moment în care nu li se mai acordă deloc alocația de stat pentru copii. Statul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a-I încuraja să meargă la școală în continuare, pentru a se pregăti pentru o viață cvasi-independentă.