NU concursurilor aranjate pentru funcționari publici, DA concursurilor „pe bune”. USR a depus, la inițiativa deputatului Alin Apostol și a lui Liviu Mălureanu, fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, un proiect de modificare a Codului administrativ, astfel încât să fie asigurate premisele pentru desfășurarea corectă a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice.
„Am depus această inițiativă pentru că, practic, în aproape fiecare instituție publică sunt câștigate așa-zise concursuri de cine trebuie. Doar în ultimele zile, am văzut două cazuri când a ajuns în funcție cine trebuia. Primul este cazul lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt. Domnul nu a mai prins post la ANRE din cauza sesizării pe care USR a depus-o la CCR, așa că i-au organizat un «concurs» la Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia, care are de gestionat aproximativ 1,2 miliarde de euro. Al doilea caz este cel al șefului din Ministerul Educației care a candidat pentru un post de director general la o direcție din subordinea lui. Bineînțeles, a luat notă maximă la interviu. Exemplele de acest fel sunt nenumărate și efectul dureros e că oamenii onești și capabili nici măcar nu mai încearcă să candideze pentru post”, declară deputatul USR Alin Apostol.
„Putem elimina concursurile aranjate începând de mâine. Aplicația care permite extragerea aleatorie a subiectelor în dimineața concursului există și funcționează fără probleme. Ea a fost dezvoltată în mandatul meu de președinte ANFP și a fost folosită cu succes, volutar, atât de ANFP, cât și de ANAF. Din păcate, legislația pentru a fi folosită în mod obligatoriu de către toate instituțiile este blocată de către Ministerul Dezvoltării, pentru că, în afara USR, nimeni nu vrea concursuri corecte în România”, precizează Liviu Mălureanu, fost președinte al ANFP.
În momentul de față, admiterea în corpul funcționarilor publici se face în urma promovării unui concurs reglementat de art. 467 din Codul administrativ și de HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici.
USR propune două schimbări majore:
1. Subiectele de examen și componența comisiei de evaluare vor fi extrase aleatoriu. În cazul subiectelor, pentru fiecare element bibliografic vor fi introduse în sistemul informatic de extragere aleatorie minimum 10 variante de subiecte.
2. Probele de concurs vor fi înregistrate audio-video.
Mulți dintre primarii USR aplică deja aceste bune practici în ceea ce privește ocuparea posturilor scoase la concurs și ele trebuie implementate în toate instituțiile publice din România, pentru că avem nevoie de profesioniști, nu de politruci.