Directorul Bibliotecii Naționale, invitat în Parlament. USR cere deblocarea accesului la tezele de doctorat

Directorul Bibliotecii Naționale, invitat în Parlament. USR cere deblocarea accesului la tezele de doctorat

Directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, a fost invitat la Parlament de către Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, pentru a discuta despre actualul blocaj în accesarea tezelor de doctorat aflate la bibliotecă și pentru a identifica soluțiile legale și administrative de rezolvare a situației.

Invitația i-a fost transmisă pentru data de 17 octombrie, ora 13.00.

USR a demarat, vineri, un maraton de transcriere pentru teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, teză accesibilă exclusiv în format digitalizat la Biblioteca Națională a României.

Transcrierea se poate face doar de mână deoarece un regulament din 2016 al instituției prevede ca tezele de doctorat aflate în custodia Bibliotecii Naționale a României pot fi consultate doar de la două calculatoare din incinta Bibliotecii, fără posibilitatea de a le consulta online. Chiar și în cazul în care persoanele ce doresc să consulte tezele de doctorat se deplasează la sediul instituției conduse de Adrian Cioroianu, lucrările nu pot fi fotografiate, singura variantă rămasă fiind transcrierea de mână.

Vineri, Cristian Ghinea și Iulian Bulai s-au apucat să transcrie lucrarea. Astăzi, deputații USR Denisa Neagu, Diana Buzoianu și Iulian Lorincz se află la Biblioteca Națională pentru a continua să transcrie teza lui Lucian Bode.