<strong>Bătaie de joc a Guvernului: a trimis în Parlament proiectul privind pensiile speciale fără impact bugetar</strong>

Bătaie de joc a Guvernului: a trimis în Parlament proiectul privind pensiile speciale fără impact bugetar

Astăzi în Comisia de buget din Senat a ajuns la aviz proiectul Guvernului privind pensiile speciale, dar dezbaterea și votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar. Guvernul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială și nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect.

”În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creștere de venit pe termen scurt, mediu și lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare și nu înțeleg cum a trecut așa în ședința de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanță, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare și consfințirea contributivității drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în față date esențiale. Guvernul trebuie să-și facă treaba și să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu.

La rândul lui, senatorul USR Narcis Mircescu a întrebat reprezentantul guvernului dacă poate numi o singură categorie de pensie specială pe care o desființează actualul proiect de lege și dacă există o pensie specială care este trecută pe principiul contributivității, dar ambele întrebări au rămas fără răspuns.

Senatorul USR Claudiu Mureșan a argumentat că proiectul de lege este vădit neconstituțional și va pica la orice analiză a juriștilor.

Dezbaterile din Comisia de Buget Finanțe din Senat au fost amânate două săptămâni pentru ca Guvernul să vină cu informații relevante, care lipsesc din expunerea de motive ce însoțește actul normativ.