Mai multă protecție pentru sportivii profesioniști în cazul cluburilor care au probleme financiare – inițiativă USR adoptată în Senat

Mai multă protecție pentru sportivii profesioniști în cazul cluburilor care au probleme financiare – inițiativă USR adoptată în Senat

Senatul a votat cu majoritate de voturi o inițiativă legislativă USR care prevede ca sportivii să primească cu prioritate banii datorați de către cluburile sportive aflate în procedură de insolvență.

Deputatul USR Cristian Brian, inițiatorul legii: „Din 2011 și până în prezent, peste 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență. Peste 1.000 de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau faliment, în ultimii cinci ani. Suntem pe locul 2 la nivel mondial atât în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați, dar și sumele datorate sportivilor, conform datelor oferite de FIFA și FIFPro. Atâta timp cât sportivii nu sunt tratați cu respect și nu își primesc banii cuveniți, nu putem vorbi despre performanță în sport. Proiectul de lege vine în sprijinul tuturor sportivilor din România, care vor fi plătiți cu prioritate în cazul cluburilor aflate în insolvență sau faliment.”

Inițiativa deputatului USR Cristian Brian definește mai clar creanțele provenite din contracte de activitate sportivă. Sportivii vor putea obține o prioritate similară cu creanțele provenite din contracte de muncă, în ceea ce privește ordinea plății către creditori.

Inițiativa legislativă a primit votul favorabil a 94 de senatori, doi senatori au votat împotrivă și doi s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbatere și vot final.