Inițiativă legislativă USR: locuri de joacă și terenuri de sport, adaptate și pentru nevoile copiilor cu dizabilități

Inițiativă legislativă USR: locuri de joacă și terenuri de sport, adaptate și pentru nevoile copiilor cu dizabilități

Senatorii USR Anca Dragu și Remus Negoi au depus o inițiativă legislativă care va deschide jocurile de joacă și terenurile pentru activități sportive și pentru copiii cu dizabilități, adaptându-le și nevoilor lor.

În acest moment, legea prevede că doar clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice trebuie amenajate astfel încât să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități.

Conform inițiativei USR, spațiile de joacă și terenuri de sport ar urma să fie adăugate pe această listă și deținătorii acestora ar urma să le adapteze și pentru copiii ori adulții care au dizabilități, ceea ce ar crește gradul de incluziune, permițându-le și acestora să fie mai activi în societate și să beneficieze de mișcare.

Anca Dragu, președinta comisiei pentru drepturile omului din Senat: ”Mersul în parc sau la locul de joacă nu este atât de facil pentru persoanele cu dizabilități pentru că accesul este de multe ori dificil sau chiar imposibil. Inițiativa legislativă obligă autoritățile locale să adapteze locurile de joacă și recreative astfel încât și persoanele cu dizabilități – copii, părinți, bunici – să se bucure de aceste locuri de relaxare. Persoanele cu dizabilități merită grijă, atenție, înțelegere și o viață normală.”

La rândul lui, senatorul Remus Negoi, care este membru în comisia pentru cultură a Senatului consideră că adaptarea și accesibilizarea cât mai multor spații, fie ele de transport, acces în clădiri sau în alte spații recreative, trebuie să fie un permanent deziderat.

”Numai așa persoanele cu dizabilități vor fi cât mai integrate în societate. Avem obligația de a sprijini persoanele cu dizabilități în cât mai multe moduri cu putință”, declară Remus Negoi.