USR: Rafila blochează șansa la viață a bolnavilor de cancer din România

USR: Rafila blochează șansa la viață a bolnavilor de cancer din România

În România, țară în care cancerul este a doua cauză de mortalitate, ministrul PSD al Sănătății amână aplicarea Planului național pentru combaterea cancerului, după ce, timp de peste șase luni, nu a binevoit să vină cu normele de aplicare. Alexandru Rafila a „descoperit” acum că legea pe care a semnat-o și el și care a fost promulgată în noiembrie 2022 conține „probleme”. Zice că va promova el un alt plan. Între timp, românii care au cancer rămân fără ajutor în lupta cu boala necruțătoare.

Rafila, cel mai leneș ministru din istoria României – care în 18 luni de mandat a avut zeci de vizite de lux -, blochează șansa la viață pentru 100.000 de români care sunt diagnosticați, anual, cu cancer. Fiul unui torționar al fostei Securități, Alexandru Rafila este uns cu toate alifiile securiste și a pus la punct un plan elaborat de discreditare și distrugere a Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului. De ce? Din orgoliu nemăsurat. S-a considerat umilit când nu a fost așezat ca figură centrală în elaborarea și promovarea Planului, deși l-a semnat ca inițiator. De ce i s-a refuzat rolul principal? Pentru că nu are nici cea mai mică legătură cu domeniul oncologiei. Rafila este malefic și răzbunător. Cu Rafila în fruntea Ministerului Sănătății, cuvântul DEZASTRU va fi sinonim cu sănătatea în România!”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, lansat în ianuarie 2022 și aprobat de Parlament în octombrie 2022, trebuia să se aplice din 2023. Ministrul Alexandru Rafila, co-semnatar al planului, trebuia doar să redacteze normele de aplicare astfel încât măsurile să fie implementate. În loc de asta, la aproape un an și jumătate de la ceremonia de la Palatul Cotroceni în care dădea asigurări că va da prioritate acestei probleme de sănătate publică, Alexandru Rafila se încurcă în minciuni: spune că Ministerul Sănătății nu a fost consultat cu privire la legea adoptată cu unanimitate de voturi de Parlament.

Mergeți în spitale, domnule ministru Rafila! Uitați-vă în ochii bolnavilor si explicați-le de ce jucați șah pe sănătatea și demnitatea lor. Asta face azi ministrul Rafila: își bate joc de bolnavii de cancer. Avem cele mai triste statistici la numărul de pacienți oncologici, la speranța lor de viață și la condițiile în care sunt tratați. 10 luni au avut timp experții PSD-PNL să analizele Planul Național de Cancer. Și încă 7 luni să elaboreze normele. Sunt luni în care s-a murit în spitalele din România, luni în care bolnavii au vândut tot pentru a pleca la tratament în străinătate. Rușine!”, precizează Adrian Wiener, deputat USR și medic.

USR îi cere lui Marcel Ciolacu, președinte al PSD și viitor prim-ministru garantat de Klaus Iohannis, să îl sancționeze pe Alexandru Rafila pentru dezastrul din mandatul de ministru al Sănătății, dezastru încununat cu distrugerea Planului pentru combaterea cancerului. Dacă tot pozează în politician interesat de nemulțumirile din Sănătate, Marcel Ciolacu să înceapă prin a apăra drepturile bolnavilor de cancer din România!