Veste bună pentru părinții singuri care au copii: nu pot fi obligați să facă ture de noapte la serviciu

Veste bună pentru părinții singuri care au copii: nu pot fi obligați să facă ture de noapte la serviciu

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o inițiativă USR prin care părintele unei familii monoparentale să nu poată fi obligat să facă ture de noapte.

Inițiativa legislativă nu restrânge dreptul părintelui de a putea lucra tură de noapte dacă așa dorește și dacă poate face aranjamentele necesare pentru a asigura siguranța copilului, ci doar previne abuzurile la care poate fi supus părintele familiei monoparentale.

Silvia Dinică: „Pentru părinții care se confruntă cu situația de a-și crește copiii singuri, încercând să echilibreze familia și munca și să depășească provocările logistice și cele financiare, votul de astăzi este un lucru bun. Prin această modificare le oferim flexibilitatea de a opta pentru turele de noapte, în funcție de situația în care se află. Sper ca și colegii de la Camera Deputaților să vadă importanța acestui proiect și să îl susțină.”

Inițiativa modifică art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează”, persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Pentru inițiativa legislativă au votat 98 de senatori. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă va fi transmisă pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.