Proiect USR pentru ca instituțiile să nu mai poată secretiza cum au cheltuit banii publici

Proiect USR pentru ca instituțiile să nu mai poată secretiza cum au cheltuit banii publici

USR a solicitat Administrației Prezidențiale informații despre călătoriile președintelui Iohannis și costurile acestora, dar datele au fost ascunse sub pretextul „informațiilor clasificate”. Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete și pentru ca instituțiile publice să nu mai poată secretiza cheltuielile politicienilor cu deplasările în țări exotice, USR a depus un proiect de lege prin care să fie asigurată informarea corectă a cetățenilor.

USR a solicitat Administrației Prezidențiale, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informații despre vizita oficială întreprinsă în Japonia de președinte. Klaus Iohannis consideră însă că românii nu trebuie să știe cât costă vizitele sale oficiale și cine îl însoțește în ele, ascunzând toate datele sub umbrela «informațiilor clasificate». Între timp, președintele a mai făcut o vizită în America de Sud și acum se pregătește să plece în Africa, iar românii tot nu au aflat pe ce se s-au dus banii lor. Zice președintele că legea nu-i permite să fie transparent cu modul în care cheltuie banii publici, USR vine sa-l ajute și propune modificarea legislației astfel încât nicio instituție publică să nu se mai poată ascunde sub pretextul informațiilor clasificate”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților și purtătorul de cuvânt al USR.

Dreptul cetățenilor la informație este stipulat și în Constituție, iar autoritățile publice au obligația să-și desfășoare activitatea într-o manieră deschisă față de public, în care accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informații să fie doar o excepție. Cu toate acestea, realitatea ne arată că sunt autorități publice centrale sau locale care acționează într-o manieră ce nu poate fi considerată transparentă, motiv pentru care solicitanții sunt nevoiți să apeleze la instanță pentru a nu le fi îngrădit accesul la informații de interes public.

Proiectul USR de lege, inițiat de Ionuț Moșteanu, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în sensul stabilirii interdicției de a clasifica, ca secrete de serviciu, informațiile care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra cheltuirii banilor publici. Exceptate de la comunicare vor fi doar cheltuielile care privesc securitatea națională, a căror divulgare poate prejudicia siguranța națională și apărarea țării.