Victorie USR în instanță: trebuie să demareze referendumul pentru demiterea primarului PSD din Agigea

Victorie USR în instanță: trebuie să demareze referendumul pentru demiterea primarului PSD din Agigea

Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză USR în procesul deschis împotriva prefectului PNL de Constanța, Silviu Coșa, care a refuzat să demareze procedura de organizare a referendumului pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Cristian-Maricel Cîrjaliu.

Prefectul PNL l-a protejat pe primarul PSD din Agigea și a încercat să blocheze organizarea referendumului, invocând semnături false.

Tribunalul îl obligă acum pe prefectul de Constanța să demareze organizarea acestui referendum, pentru care reprezentanții USR Agigea au adunat semnăturile necesare și au urmat toți pașii legali. Decizia este în primă instanță și poate fi atacată cu recurs.

Semnăturile adunate de reprezentanții USR au fost înregistrate în 24 septembrie 2021 la Prefectura Constanța. După mai multe luni de eforturi, au fost strânse 2.000 de semnături, depășind astfel numărul de 1.850 de semnături necesare pentru declanșarea acestei proceduri. Cererea de înregistrare a fost însoțită și de motivele pentru care actualul primar PSD trebuie demis. Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile adunate de echipa locală USR Agigea.

La momentul depunerii semnăturilor, primarul Maricel Cîrjaliu nu mai convocase Consiliul Local al comunei Agigea de nouă luni, deși legea prevede că trebuie convocată cel puțin o ședință pe lună. Primarul PSD a recurs la această acțiune fiind nemulțumit că a fost votat viceprimar un consilier local USR, Gabriel Ciobanu, în detrimentul unui consilier PSD.

În mod discreționar, deoarece nu a reușit să-și formeze o majoritate în Consiliu Local, primarul PSD a refuzat să emită Hotărârile de Consiliu Local privind alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, fără de care CL nu poate funcționa. Consilierii locali USR s-au adresat inițial Prefecturii Constanța, care le-a dat dreptate, reținând că s-a respectat procedura pentru alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, însă primarul a ignorat răspunsul prefectului.

Primarul PSD Maricel Cîrjaliu este la al patrulea mandat de primar al comunei Agigea, el fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru un prejudiciu de aproape 4 milioane de euro. La alegerile locale din 2020, Cîrjaliu a câștigat alegerile cu doar 31 de voturi în plus față de candidatul USR, Gabriel Ciobanu, un tânăr economist de 34 de ani, care a intrat în politică din dorința de a schimba în bine viața comunității în care trăiește.