Megaproiectul european în domeniul microelectronicii, la care participă și România, undă verde de la Bruxelles

Megaproiectul european în domeniul microelectronicii, la care participă și România, undă verde de la Bruxelles

Comisia Europeană a dat undă verde unui proiect european major prin care vor fi investite 8 miliarde de euro pentru cercetare și producție în domeniul microelectronicii și al tehnologiilor comunicațiilor.

România are șansa de a participa la acest proiect, dacă guvernul PSD-PNL nu sabotează un jalon important din PNRR.

„România are șansa să participe la o adevărată revoluție într-un domeniu esențial pentru viitorul economiei Uniunii Europene. Asta înseamnă acces la tehnologie, producție și locuri de muncă. Înseamnă proiecte pentru cercetătorii români, din universități de stat sau private. Nu vorbim doar de producție, vorbim de cercetare și inovare, domenii care îți dau un avantaj tehnologic extraordinar”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice din USR, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Am ținut foarte mult ca acest proiect să fie prins în PNRR, chiar dacă, la ora aceea, funcționarii din Ministerul Economiei se plângeau că este prea dificil și complicat. Și aici vine marele semnal de alarmă. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care este responsabil de acest jalon din PNRR, a pus acest proiect pe lista celor la care se gândește să renunțe. Participarea la IPCEI a apărut în acel proiect de propunere a guvernului de diminuare a fondurilor din PNRR. Este absolut inconștient să renunți la un asemenea proiect major și esențial pentru dezvoltarea economică a României. Retragerea României din acest proiect nu ar fi doar rușinoasă, ci și o dovadă de inconștiență și prostie”, mai spune Cristian Ghinea.

Proiectul denumit “IPCEI ME/CT” face parte din strategia Uniunii Europene de a se poziționa ca un jucător important pe piața noilor tehnologii precum cipurile și semiconductori, o piață estimată în acest moment la sute de miliarde de euro.

La acest proiect, participă în comun paisprezece state membre, alături de România: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Slovacia și Spania. 56 de companii, inclusiv start-up-uri, vor derula 68 de proiecte.

Pentru ca România să poată participa la acest proiect, USR a prevăzut în PNRR o investiție de 500 de milioane de euro. Această investiție ne poate poziționa ca jucători importanți pe piața producției de microcipuri.