Bilanțul guvernului Ciucă pe PNRR: A adus în 18 luni mai puțini bani decât USR în 8 luni la guvernare

Bilanțul guvernului Ciucă pe PNRR: A adus în 18 luni mai puțini bani decât USR în 8 luni la guvernare

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adus Planul Național de Redresare și Reziliență într-un blocaj major. România este în întârziere cu depunerea și aprobarea cererilor de plată, nu a depus la timp planul de reducere a bugetului și nici planul pentru noua componentă REPowerEu, în valoare de 1,4 miliarde euro, are reforme majore precum reforma pensiilor speciale sau noua lege a salarizării unitare foarte mult întârziate.

Bilanțul celor 18 luni în care Guvernul Ciucă s-a ocupat de PNRR arată precum lucrarea unui elev de nota 4: plină de semne de exclamare trecute cu roșu.

O singură cerere de plată aprobată

Până acum, 44% dintre jaloanele din PNRR pe care le-a avut de îndeplinit guvernul Ciucă au fost realizate cu întârziere sau nu sunt nici acum finalizate, se arată într-un raport publicat de MonitorPNRR. Aceasta este una dintre explicațiile pentru care, până în prezent, avem o singură cerere de plată aprobată de către Comisia Europeană, în condițiile în care, dacă am fi respectat calendarul agreat, am fi putut avea trei. Cererea de plată numărul 2, depusă în decembrie anul trecut, este încă neaprobată pentru că nu au fost realizate toate jaloanele conform regulamentului. Au trecut deja peste 100 de zile de când aprobarea acestei cereri a fost amânată de către Comisia Europeană, peste termenul prevăzut în regulamente.

Deficit de 7 miliarde euro la investiții

În ceea ce privește investițiile contractate până în prezent, acestea au ajuns la suma de 13,3 miliarde euro – autostrăzi, spitale, investiții în educație etc. În schimb, România a reușit să încaseze, în același timp, doar 6,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un deficit de 7 miliarde euro între contractele semnate și banii încasați.

Din cele 6,3 miliarde de euro încasate până acum, 3,7 au intrat în țară odată cu aprobarea PNRR, evaluat cu nota maximă de către Comisia Europeană. Elaborarea PNRR a fost coordonată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de ministrul USR Cristian Ghinea. 2,6 miliarde de euro sunt singurii bani pe care România i-a încasat în cele 18 luni de până acum ale guvernului Ciucă, în urma aprobării Cererii de Plată numărul 1.

Lipsa reformelor

“Suntem în această situație pentru că PSD și PNL nu vor să facă reforme: reforma pensiilor speciale, reforma sistemului de pensii, reforma salarizării. La care se adaugă foarte multă incompetență. Jalonul privind Legea avertizorului de integritate, în fapt o transpunere a unei directive europene, a întârziat peste 1 an de zile și nu a primit nici acum undă verde de la Comisia Europeană. Pentru că politicienii PSD și PNL pur și simplu nu au vrut să accepte ideea că faptele de corupție vor putea fi raportate anonim de către angajații cinstiți din instituțiile statului. Cererea de plată numărul 2 nu a fost aprobată nici acum, după 3 luni de la momentul în care ar fi trebuit să ne intre banii”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

”Vom intra în super-anul electoral 2024 cu un deficit de fonduri pentru a finanța investițiile și mai mare pentru că trebuie să semnăm în continuare contracte. Vestea neliniștitoare este că, deși guvernul se schimbă, coaliția din spatele ei rămâne aceeași”, avertizează Cristian Ghinea.

Bilanțul detaliat al guvernării Ciucă pe PNRR poate fi accesat aici: bit.ly/BilantCiucaPNRR