Inițiativă USR pentru înființarea unui registru electronic al monumentelor istorice din România

Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, a depus o inițiativă legislativă pentru înființarea unui Registru Electronic al monumentelor istorice propuse spre a fi clasate, conform modelul listei indicative UNESCO. Astfel informațiile despre denumirea, tipul, adresa și stadiul în care se află cererea fiecărui monument propus spre a fi clasat ar putea fi accesate rapid.

Remus Negoi: ”Avem în România, dar cu precădere în Dobrogea, monumente istorice care stau mărturie civilizațiilor care s-au perindat pe aceste meleaguri. Din păcate, multe dintre ele au fost neglijate ani de-a rândul și sunt într-o stare avansată de degradare, cu o situație juridică incertă. Nu ne putem permite să ne uităm istoria, să nu avem grijă de clădirile, construcțiile, de simbolurile care ne spun cine suntem și de unde venim. O șansă pentru aceste monumente uitate o reprezintă, măcar, introducerea lor pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), deținută de Ministerul Culturii.”

Remus Negoi, care este și membru al comisiei de cultură din Senat, atrage atenția că în acest moment nu există o situație centralizată a cererilor de clasare pentru monumentele istorice, iar până a ajunge în stadiul de a fi incluse pe Lista Monumentelor Istorice, este nevoie de a ști care este situația la zi a fiecărui monument în parte pentru care s-a început procedura de clasare.