Proiectul PSD-PNL salvează pensiile speciale. USR a votat împotriva acestei păcăleli

Proiectul PSD-PNL salvează pensiile speciale. USR a votat împotriva acestei păcăleli

USR a votat împotriva legii PSD-PNL care prevede modificări ale pensiilor speciale pentru că legea în cauză nu desființează nicio pensie specială și menține privilegiile pentru cel puțin 20 de ani de acum încolo. USR cere ca pensiile speciale să dispară, să fie trecute pe contributivitate, și să nu mai existe privilegiați care primesc de 10-15 ori mai mult decât românii care au muncit cinstit o viață întreagă.

Legea PSD-PNL este o lege de salvare a pensiilor speciale. Ea nu desființează niciun privilegiu, vor rămâne în plată toate cele 210.000 de pensii speciale care există în România. Realitatea este că PNL și PSD sunt partidele care au introdus pensiile speciale în România, care le susțin și care ar face orice ca să le salveze. În dezbaterea parlamentară, USR a depus amendamente tehnice, care vizau fiecare categorie de pensii în parte: magistrați, militari, foști aviatori, grefieri și așa mai departe. Și pentru fiecare categorie se trecea la principiul contributivității, adică ceea ce cere jalonul din PNRR”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Dacă USR nu ar fi pus presiune, constant, pentru desființarea pensiilor speciale și dacă nu ar fi introdus jalonul în PNRR, nici măcar nu s-ar fi discutat astăzi despre acest subiect. PSD și PNL încearcă însă o nouă păcăleală. Nici peste 20 de ani beneficiarii pensiilor speciale nu se vor pensiona toți la 65 de ani, așa cum este în sistemul public. Nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din întreaga carieră de 35 de ani, așa cum este în sistemul public. Nu în ultimul rând, PNRR este un contract până în 2026, iar PSD și PNL au depus amendamente prin care aplicarea legii se va face de abia din 2029. Minciună, manipulare sau ipocrizie?”, precizează deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei de muncă.

Noile amendamente PSD-PNL la proiectul propriului Guvern privind pensiile speciale nu îmbunătățesc legea și nu aliniază pensiile speciale la pensiile contributive. Ele reprezintă încă un pas înapoi:

– impozitul aplicat sumei care depășește salariul mediu net scade de la 30% la 15%

– este reintrodus personalul asimilat la pensiile speciale ale magistraților

– este prevăzută pentru funcționarii parlamentari posibilitatea de a se pensiona cu 5 ani mai devreme, cu o penalizare de doar 6%.

Practic, partea de pensie specială ce depășește 4.000 de lei se împarte astfel: 85% rămâne la beneficiar, 15% se întoarce înapoi la stat. Cu alte cuvinte, Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost premier, va rămâne în fiecare lună cu aproape 16.000 de lei din pensia specială (pensie acum în cuantum de 18.000 de lei).

Cât despre pensiile speciale ale primarilor și șefilor de CJ-uri, legea PSD-PNL nu spune în continuare absolut nimic. Pensiile a circa 15.000 de aleși locali rămân bine mersi și, dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, de la 1 ianuarie ar urma să intre în plată.