USR, singurul partid care a votat împotriva salvării pensiilor speciale: Proiectul PSD-PNL nu desființează nicio pensie specială

USR, singurul partid care a votat împotriva salvării pensiilor speciale: Proiectul PSD-PNL nu desființează nicio pensie specială

Senatorii și deputații USR au votat, miercuri, împotriva simulacrului pus în scenă de PSD și PNL în privința pensiilor speciale. Proiectul adoptat astăzi în ambele camere ale Parlamentului nu desființează nicio pensie specială. Cel puțin 20 de ani de acum înainte, pensiile speciale vor continua să existe în România.

USR a fost singurul partid care a refuzat să cauționeze păcăleala pusă în scenă de PSD și PNL, care nu numai că nu desființează nicio pensie specială, dar nici nu îndeplinește cerința-jalon din PNRR, ca sistemul de pensii românesc să fie trecut în integralitatea sa pe principiul contributivității.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Irineu Darău a întrebat Guvernul dacă are acordul oficial al Comisiei Europene pe forma supusă votului, care sunt economiile realizate cu acest proiect, când vor trece toate pensiile pe contributivitate, așa cum cere PNRR și când vor fi desființate și pensiile speciale ale aleșilor locali?

Irineu Darău: „PNRR este un contract până în 2026, iar PSD și PNL au depus amendamente prin care aplicarea legii se va face de abia din 2029. Magistrații se vor pensiona la 60 de ani, dar peste 10 ani. Promisiuni că pensiile vor trece pe regulile comune de pensionare, dar peste 20 de ani. Minciună, manipulare sau ipocrizie!

Senatorul USR Ștefan Pălărie, a explicat plastic, cu o găleata și un pahar de apă diferența între un pensionar special ca Nicolae Ciucă care încasează 18.000 de lei pe lună și un pensionar simplu care are o pensie contributivă minimă de 1.125 de lei.

Ștefan Pălărie: „Aceasta este inechitatea pe care PSD și PNL o promovează, cu legi care adăugă privilegii peste privilegii, excepții peste excepții astfel încât din principiul contributivității nu a mai rămas nimic. Din această reformă nu a mai rămas nimic, căci lasă neatinși banii din buzunarele celor 210.000 de ”speciali” câți sunt în România!

PSD și PNL au refuzat până în ultimul moment cererea USR pentru acces la calculul de impact bugetar făcut de Banca Mondială, deși deputații USR au semnalat că impactul bugetar e necesar pentru ca proiectul să fie constituțional.

USR a introdus în PNRR desființarea sistemului de pensii speciale și aplicarea principiului contributivității la întregul sistem de pensii publice din România, dar de dragul specialilor PSD și PNL preferă să nu îndeplinească jalonul din PNRR și să piardă banii din PNRR.