USR schimbă legea finanțării și sponsorizării sportului. Mai mulți bani pentru sportivii români

USR schimbă legea finanțării și sponsorizării sportului. Mai mulți bani pentru sportivii români

Deputatul USR Brian Cristian a inițiat un pachet legislativ pentru o mai bună finanțare a sportului românesc, în special a sportului pentru copii și juniori. Un studiu Eurostat din 2020 arăta că România alocă 30 de euro/locuitor/an pentru sport, una din cele mai mici sume la nivelul Uniunii Europene. De cealaltă parte, țări precum Luxemburg, Suedia, Finlanda sau Franța alocă peste 200 de euro/locuitor/an.

USR își propune să îmbunătățească situația finanțării sportului românesc printr-un pachet de patru inițiative legislative, pornind de la exemplele de bune practici ce se găsesc în alte state europene și de la premisa că sportul de performanță nu poate genera rezultate remarcabile în lipsa unei arhitecturi solide ce are la bază sportul pentru copii și juniori.

Dacă la nivelul competițiilor de seniori cluburile sportive reușesc să își asigure, într-un fel sau altul, sursele de venit necesare pentru a-și desfășura activitatea, la nivelul sportului pentru copii și juniori sursele de venit sunt de cele mai multe ori părinții tinerilor sportivi. Însă costurile presupuse de practicarea la nivel competitiv a unui sport (cheltuieli de echipament, deplasări, taxe de participare la competiții etc.) crează o problemă similară cu cea a meditațiilor din sistemul de învățământ, unde cei ce dispun de posibilități financiare proprii au un avantaj față de ceilalți. În acest fel, tinerele talente sportive ale României rămân nedescoperite și, concomitent, acei tineri pierd șansa de a deveni sportivi profesioniști.

Este nevoie de o regândire a modului în care se finanțează sportul, pentru a-i opri declinul în care se află. Vedem că statul nu își face treaba și tocmai de aceea, prin aceste inițiative, ne dorim să încurajăm noi investiții în infrastructura sportivă și sportul de copii și juniori. Argumente sunt multe, pornind de la subfinanțarea domeniului și continuând cu necesitatea combaterii sedentarismului, în condițiile în care doar 20% dintre români fac exerciții fizice sau practică un sport cu regularitate, cu mult sub media UE de 40% și de aici decurg și multe alte probleme de sănătate”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Primul proiect depus propune ca firmele să poată redirecționa către cluburile sportive, pentru cheltuieli privind sportul pentru copii și juniori sau pentru dezvoltarea infrastructurii, 40% din impozitul pe profit datorat către stat.

Al doilea proiect din pachetul privind finanțarea și sponsorizarea sportului românesc propune ca angajații și liber profesioniștii să poată redirecționa 5% din impozitul pe venit către cluburile sportive, tot pentru dezvoltarea sportului pentru copii și juniori sau a infrastructurii sportive.

Al treilea proiect urmărește stimularea investițiilor private în infrastructura sportivă prin instituirea unui beneficiu fiscal pentru organizațiile non-guvernamentale care dezvoltă această infrastructură. Concret, ONG-urile vor beneficia de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare și modernizare a bazelor sportive, precum și pentru livrările de echipamente sportive, aparate, dispozitive, articole, accesorii, materiale și consumabile de uz sportiv către cluburi sportive.

Al patrulea proiect urmărește creșterea veniturilor cluburilor sportive prin activități conexe cu caracter economic, astfel încât ele să-și poată susține activitatea. Concret, este vorba de reducerea de la 19% la 5% a cotei de TVA pentru activități comerciale adiacente activității sportive, cum ar fi vânzarea de produse cu însemnele clubului. Modificarea ar genera venituri nete mai mari pentru cluburi, ceea ce ar însemna resurse suplimentare pentru investiții și dezvoltarea acestora.