Cristian Ghinea: Acuzațiile lui Ciolacu pe tema concediilor medicale ascund încă o țeapă de la PSD pentru firme

Cristian Ghinea: Acuzațiile lui Ciolacu pe tema concediilor medicale ascund încă o țeapă de la PSD pentru firme

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, îl acuză pe premierul PSD că a prezentat cifre false atunci când a vorbit despre concediile medicale pe anul 2022 și i-a acuzat pe angajați de „vreo 140 de ani de nemuncă”.

Ieșirea lui Ciolacu despre concediile medicale a fost doar o gargară din seria «vorbe, nu fapte». Ieri, în ședința de guvern, a fost prezentat un raport oficial din care rezultă că cifrele anunțate de Ciolacu acum două săptămâni erau aiurea. În primul rând, restanțele erau de 2,5 miliarde de lei, nu de 6 miliarde, și ele au fost plătite. Iar datoria era, de fapt, bani ascunși de la deficit, amânând la plată pentru 2023 restituiri la concediile medicale din 2022. Și nici concediile n-au fost vreo surpriză, cu atât mai puțin record, fiind mai puține chiar decât anul precedent. Adică 8,39 milioane de certificate de concediu medical în 2022 față de 8,43 milioane în 2021”, declară Cristian Ghinea.

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR acuză PSD și pe Marcel Ciolacu și că pregătește încă o țeapă pentru firme.

Știrea e că și anul ăsta se încearcă o nouă schemă de palmare la deficit, alocând cu 2,3 miliarde de lei mai puțin decât necesarul. Practic, firmele vor avansa banii, apoi vor aștepta banii de la stat. Care vor veni cu țârâita sau cu mari întârzieri. Încă o formă prin care economia privată subvenționează statul obez și jefuitor. Supărați de încă o țeapă? Vine 2024”, precizează Cristian Ghinea.

Potrivit raportului prezentat în ședința de guvern de joi, în anul 2022 au fost 7,047 milioane de certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, 593.000 certificate de concediu medical pentru sarcină și lăuzie și 226.000 certificate de concediu medical pentru îngrijiea copilului bolnav.