Academia de Științe Tehnice din România, încă o sinecură ce parazitează bugetul

Academia de Științe Tehnice din România, încă o sinecură ce parazitează bugetul

Campania „Oprim Jaful“ inițiată de USR prezintă un nou episod în care arată cum se pot face economii reale la bugetul de stat, tăind cheltuieli absolut inutile pentru a redirecționa banii acolo unde este nevoie de ei cu adevărat.

Academia de Științe Tehnice din România (ASTR) este o instituție parazitară cu nume pompos al cărei buget este cheltuit în proporție de peste 99% pe indemnizațiile membrilor și pe salariile angajaților. Această falsă academie a fost înființată prin Legea 230/2008, prin schimbarea statutului de Asociație/ONG sub care funcționa anterior, din 1997.

ASTR se autodenumește pompos ca fiind un for de consacrare științifică, la nivel național, al personalităților din domeniul ingineriei, de dezbatere și inițiativă, pentru promovarea si dezvoltarea cercetării, creației tehnice și a învățământului ingineresc. ASTR nu produce nimic. Doar consumă banii de la buget. În ultimii trei ani a irosit 12 milioane de lei din banii contribuabililor.

Potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Educației, 99,25% din buget se duce pe indemnizațiile membrilor (doar acestea însumează 93,45% din buget), salariile angajaților și pentru cheltuieli de funcționare.

„De ce plătim acești bani unor oameni care oricum au alte salarii și surse de venit obișnuite, într-o țară aflată pe ultimul loc în UE în indicele inovării? Degeaba. Pentru că partidele vechi trebuie să plătească pe unii ca să fie gâdilați la orgoliu, pentru că Academia aia veche nu îi încape pe toți“, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Printre sinecuriștii de la ASTR care mai rup niște bani din bugetul României, fără a face nimic, se află cel puțin două nume cunoscute:

  • Anton Hadăr, sindicalist în educație de decenii și invitat permanent la România TV. Pentru că nu-i ajunge o sinecură, Hadăr mai este membru și al altei academii-fantomă, de unde mai încasează o indemnizație, AOSR, altă falsă academie despre care Campania „Oprim Jaful“ a scris deja.
  • Al doilea nume este al lui Anton Anton, traseist politic prin PNL și ALDE și fost ministru la Educație și la Energie.

USR oprește jaful din banii publici și cere desființarea tuturor sinecurilor și instituțiilor-fantomă, pentru că aceasta este soluția corectă pentru cheltuirea responsabilă a banilor colectați din taxele celor care produc și muncesc cinstit în această țară pe care ne-o dorim cu toții una ca afară.

Detalii despre această sinecură găsiți aici:
https://oprimjaful.ro/2023/07/14/academia-de-stiinte-tehnice-din-romania/