Stop risipei din bani publici. Proiect USR pentru desființarea comisiilor județene de atribuire de denumiri

Stop risipei din bani publici. Proiect USR pentru desființarea comisiilor județene de atribuire de denumiri

USR a depus proiect de lege pentru desființare comisiilor județene de atribuire de denumiri, ceea ce ar însemna economii de peste 6,8 milioane lei pe an din banii publici. Aceste comisii sunt remunerate pentru a emite avize consultative atunci când se pune problema atribuirii sau schimbării denumirilor instituțiilor și obiectivelor de interes local sau județean.

Ordonanța Guvernului 63/2002 prevede ca atribuirea sau schimbarea denumirilor pentru instituțiile publice și obiectivele de interes județean sau local să fie făcută de consiliile județene, respectiv consiliile locale doar cu avizul comisiei de atribuire de denumiri județeană, respectiv a Municipiului București.

Cu alte cuvinte, pentru ca un parc, o piață, un cartier, o stradă sau o stație de transport în comun să primească numele unei personalități ori al unui eveniment istoric, politic sau cultural, trebuie să-și dea avizul o comisie formată din cinci membri, având componența nominală stabilită prin ordin al prefectului.

USR și-a propus să elimine risipa din bani publici și să desființeze acele instituții care par să existe mai mult pentru a oferi poziții confortabile unor pile și nepoți, decât pentru a sluji interesul public. În cazul comisiilor județene de atribuire de denumiri, este inadmisibil ca, pentru nimic, un membru al unei astfel de comisii să primească un venit care depășește cu mult pensia minimă socială din România. Banii astfel risipiți, peste 6,8 milioane lei pe an, ar putea fi folosiți în proiecte de dezvoltare locală, investiții de interes pentru comunitate”, declară deputata USR Pollyanna Hangan, co-inițiatoare a proiectului USR.

Pentru activitatea lor, membrii comisiei primesc o indemnizație de ședință, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre de Guvern. Prin HG 960/2004, indemnizația de ședință a fost fixată la jumătate din indemnizația lunară a membrilor CJ, respectiv CGMB.

În cazul organizării a două ședințe pe lună, un membru al comisiei de atribuire de denumiri poate încasa echivalentul indemnizației lunare a consilierului județean, indemnizație lunară care este, mai departe, egală cu 10% din salariul președintelui consiliului județean.

Ne-am asumat tăierea sinecurilor și asta vom face cu fiecare instituție inutilă din această țară. Angajații din comisiile pentru atribuirea de denumiri primesc bani din taxele românilor fără să existe obligația să aibă competență în domeniu, căci sunt aleși direct de prefect. Trebuie să spunem «Stop!» numirilor politice fără rost, numiri care îngreunează povara statului român. Sper ca toate partidele să înțeleagă că nu avem bani de aruncat pe fereastră și să voteze proiectul”, precizează deputata USR Denisa Neagu, co-inițiatoare a proiectului USR.

Inițiativa USR propune ca atribuțiile comisiilor de atribuire de denumiri să fie transferate către Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național.