Emanuel Ungureanu: Rafila și Ciolacu au mințit. Nu s-au făcut norme pentru Planul Național de Combatere a Cancerului pentru că nu au bani să-l aplice

Emanuel Ungureanu: Rafila și Ciolacu au mințit. Nu s-au făcut norme pentru Planul Național de Combatere a Cancerului pentru că nu au bani să-l aplice

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, îi acuză pe premierul Ciolacu și ministrul Rafila că mint atunci când spun că au fost elaborate normele de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului. Adevărul este că Guvernul PSD-PNL nu găsește banii pentru implementarea acestui Plan. Între timp, pacienții cu cancer sunt diagnosticați foarte târziu, iar atunci când sunt, le este amânat tratamentul din cauza lipsei de citostatice, dar și a instrumentelor chirurgicale și a consumabilelor sanitare.

Tot ce ați auzit joi de la domnii Rafila și Ciolacu sunt minciuni. Nu s-au făcut norme pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Norme înseamnă hotărâri de guvern sau ordine în vigoare, nu «se va face». Îmi poate spune cineva dacă domnul Rafila a nominalizat persoana din Ministerul Sănătății care se va ocupa de implementarea Planului? De exemplu, de caravanele care să meargă prin țară și să prevină cancerele care ajung în stadii finale inoperabile? A spus ministrul Rafila termene clare? Când vor fi date acele ordine?”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Adevărul este că actualul Guvern PSD-PNL nu are bani pentru a operaționaliza Planul Național de Combatere a Cancerului, fapt care reiese, printre rânduri, și din declarațiile ministrului Rafila.

Au făcut mii de angajări pe pile, risipesc banii publici pe sinecuri și agenții mamut, dar nu găsesc bani pentru pacienții cu cancer. Fac un apel la Guvern să reducă cheltuielile, să stopeze risipa și să găsească bani pentru pacienți, pentru că în spatele ușilor închise sunt niște oameni care suferă de o boală teribilă și care nici măcar nu au curajul să vorbească public despre problemele lor de sănătate de frică că li se întrerupe tratamentul”, precizează Emanuel Ungureanu.

În flagrantă contradicție cu slide-urile frumos colorate și promisiunile pe următorul cincinal ale ministrului Rafila, realitatea de astăzi de la Institutul Oncologic din București și din alte zone din țară este că pacienții nici măcar nu beneficiază de medicamente citostatice și medicamente de susținere a pacientului înainte și după chimioterapie.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a primit numeroase mesaje de la pacienți cărora le-a fost amânat din această cauză tratamentul la Institutul Oncologic București sau care au fost nevoiți să cumpere chiar și consumabile sanitare banale, precum seringi, eprubete, vată, ace de recoltare. În plus, la Institutul Oncologic București, cea mai mare instituție oncologică din România, deși au fost achiziționate aparate performante de radioterapie, pacienții nu beneficiază de ele, pentru că nu au fost puse în funcțiune.

Pacienții cu cancer se lovesc zilnic și de multe alte probleme ale sistemului sanitar, de la supraaglomerarea centrelor oncologice la absența registrelor naționale de cancer.

Singurul registru funcțional este la Institutul Oncologic din Cluj. Restul «se va face». Nu știm când, nu știm cine răspunde de asta și nu avem termene clare, verificabile. Or, noi vorbim în România de pacienți care nu își primesc diagnosticul la timp, unii și-l primesc după șapte luni, când sunt în metastază și la un pas de moarte. Suntem într-o situație catastrofală pentru că avem miniștri care sunt complet iresponsabili și nepăsători cu bolnavii”, afirmă Emanuel Ungureanu.