Oana Țoiu: AJPIS și DGASPC Mureș și Ilfov să facă publice rezultatele controalelor și vizitelor de monitorizare din ultimul an

Oana Țoiu: AJPIS și DGASPC Mureș și Ilfov să facă publice rezultatele controalelor și vizitelor de monitorizare din ultimul an

În contextul dezvăluirii de noi azile ale groazei în județele Mureș și Ilfov, deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, cere AJPIS Mureș și DGASPC Mureș, respectiv AJPIS Ilfov și DGASPC Ilfov să facă publice rezultatele controalelor desfășurate și rapoartele vizitelor de monitorizare a situației beneficiarilor întreprinse în ultimul an.

Anunțul-avertizare al premierului Ciolacu, făcut la televizor, cu zile înainte să înceapă controalele, are un rezultat dezastruos: tortura și ororile au continuat în centre, cu beneficiari încuiați la subsol, în timp ce nouă instituții ale statului au tras concluzia că „nimic nu este în neregulă”. Imensele resurse mobilizate și mecanismele de control și remediere ale statului au eșuat. Tot societatea civilă cu resurse fragile, Centrul de Resurse Juridice, a fost cea care a descoperit beneficiarii torturați. Este inadmisibil ca nouă instituții să eșueze și oamenii să depindă tot de norocul ca un ONG să le calce pragul”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR i-a cerut deja premierului Ciolacu, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, să publice raportul Corpului său de Control cu privire la azilele de bătrâni.

De asemenea, USR cere, ca măsură fermă de urgență, desfășurarea de anchete disciplinare față de echipele instituțiilor statului care, în trei controale separate, au omis să verifice starea tuturor beneficiarilor din centru.

Echipa Centrului de Resurse Juridice a discutat cu oamenii de acolo și i-a căuta pe cei care lipseau. Echipele AJPIS de ce nu au făcut asta? Am cerut raportul acestora ca să vedem de ce nimeni din ierarhia care a primit raportul nu s-a sesizat privind inacuratețea sau lipsa acestora. Demisia președintelui AJPIS nu este suficientă, așa cum demiterea conducerii ANPIS nu a contat, atâta vreme cât inspectorii nu sunt formați corespunzător și acolo unde e neglijență sau complicitate nu sunt trași la răspundere”, precizează Oana Țoiu.

USR reia totodată solicitarea adresată președinților Camerei Deputaților și Senatului să accepte înființarea unei comisii de anchetă parlamentară sau să permită măcar comisiilor permanente de specialitate să lucreze în vacanța parlamentară, astfel încât să fie audiați reprezentanți ai furnizorilor de servicii sociale, ai instituțiilor cu atribuții de control și ai societății civile. Scopul este identificarea cauzelor care au permis petrecerea unor astfel de tragedii, dar și a modificărilor care se impun a fi aduse legislației în vigoare.

Alte măsuri pe care USR le consideră necesare:

– Republicarea hărții serviciilor sociale, dezvoltată cu voluntari în 2016 și accesibilă tuturor pe site-ul Ministerului Muncii. Harta cuprindea toate serviciile sociale și informații legate de: capacitatea fiecăruia și gradul de ocupare, concluziile rapoartelor de control și ale chestionarelor realizate cu beneficiarii, standardele pe care a fost autorizat.

– Supracontroale între județe, inopinate și prin alocare aleatorie, astfel încât centrele să fie verificate constant și de alte echipe de inspectori sociali.

– Includerea în standarde a accesului beneficiarilor la un telefon, pe care să îl poată folosi pe rând și afișarea lângă acesta a unui număr verde gratuit pentru sesizări și întrebări despre drepturile lor.

– Includerea în standarde și bugetarea unor activități de socializare, kinetoterapie și deplasare la activități în comunitate, adaptat situației fiecărui beneficiar.

– Transmiterea între DGASPC-uri a informațiilor despre beneficiari și continuarea monitorizării acestora de către ambele DGASPC-uri în cazul în care aceștia sunt mutați la un serviciu social de pe raza altui județ, indiferent dacă serviciul este public sau privat.

– Sprijin constant pentru societatea civilă cu rol de watch-dog.

– Creșterea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu și în comunitate astfel încât să scadă numărul de oameni care au nevoie de instituționalizare. Un pas important l-ar constitui deblocarea proiectului depus de USR în decembrie 2021, care prevede, printre altele, actualizarea sprijinului financiar pentru asistenții personali.