Proiect de lege USR: Fără modificări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională de la un an la altul

Proiect de lege USR: Fără modificări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională de la un an la altul

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a depus o inițiativă legislativă prin care, pornind de la principiul predictibilității, stipulează că schimbările în structura evaluării naționale sau a bacalaureatului se vor putea aplica doar elevilor care încep un ciclu educațional după momentul anunțării oricărei modificări. Măsura aduce claritate și coerență în parcursul educațional al fiecărui elev, instituind un cadru predictibil în sistemul de învățământ, în special când vine vorba de examene: să nu mai fie posibil ca evaluarea națională sau bacalaureatul să se schimbe peste noapte.

Radu Mihail: „Este anormal ca elevii să fie puși în situația în care trebuie să urmărească cu sufletul la gură ce schimbări mai inventează un ministru sau altul. Elevii și profesorii trebuie să știe, în momentul în care intră pe ușa școlii, măcar regulile jocului, dacă de hârtie igienică, săpun sau alte standarde minime nu poate fi încă vorba. Sunt propuneri pe care le-am făcut și cu ocazia dezbaterii în Parlament a legilor Educației, însă PSD și PNL au respins cu nonșalanță amendamentele noastre. De ce? Pentru că  și-au dorit ca Educația să fie o brambureală la mâna politicienilor”.

Schimbările din învățământ care apar peste noapte bulversează atât elevii, cât și profesorii. Noua lege a învățământului preuniversitar, care ar fi trebuit să elimine haosul din sistem, mai tare îl adâncește. Începutul de an școlar este marcat de impredictibilitate, la fel cum s-a întâmplat în ultimii ani.

„De la burse la asigurarea transportului, doamna ministru Deca desăvârșește dezastrul lăsat în urma ei de Sorin Cîmpeanu, bătându-și joc în continuare de elevi, părinți și profesori. Deși doamna Deca se laudă că s-au făcut consultări permanente în ultimii cinci ani prin proiectul România Educată, iată că o serie de măsuri propuse cu puțin timp înainte de începerea anului școlar generează confuzie în spațiul public”, mai adaugă Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat.