Cătălin Drulă: PSD și PNL au băgat CFR Călători în groapă în 2022, acum l-au îngropat de tot

Cătălin Drulă: PSD și PNL au băgat CFR Călători în groapă în 2022, acum l-au îngropat de tot

Cătălin Drulă, președintele USR și fost ministru al Transporturilor, acuză guvernarea PSD-PNL și pe Sorin Grindeanu că au băgat în groapă CFR Călători, companie care a fost pe profit când USR s-a aflat la guvernare și a condus Ministerul Transporturilor.

„Realitatea este că nici CFR Călători, nici CFR SA nu au în luna septembrie buget de venituri și cheltuieli pe 2023 aprobat. Deci, cele două companii, din incompetența lui Sorin Grindeanu, nu au buget de venituri și cheltuieli. Asta înseamnă că sunt afectate drepturile salariale ale acelor oameni. CFR Călători propune acum un buget cu pierderi de 800 de milioane. Anul trecut a avut 177 de milioane. În anul când am fost eu ministru, a avut profit. Ambele companii – CFR Călători și CFR SA – au avut profit pentru că noi am tăiat cheltuielile, am fost cumpătați și am reușit să ținem aceste bugete sub control. A urmat dezmățul. Le-au băgat în groapă în 2022 – și asta, de fapt, e povestea acestei guvernări – și în 2023 le-au îngropat de tot. Și, acuma, dau din colț în colț. Nici nu știu cum mai plătesc salariile acolo. E o problemă gravă”, declară Cătălin Drulă.

Președintele USR acuză Guvernul PSD-PNL și de faptul că nicio lucrare nu a început în teren din proiectele de 3,6 miliarde de euro destinate în PNRR transportului feroviar.

„CFR SA este condus de prietenul domnului Grindeanu, domnul Simu, un om cu probleme cu DNA, care a dat drept de superficie pe 100 de ani unei firme private la Complexul Astoria de la Snagov. Când a venit în Comisia de transporturi s-a văzut că omul nu știa nimic despre domeniu. Nu știe să facă, toată preocuparea este pentru a aduce oameni de partid. Au prăbușit programele pe care le începusem de reînnoire, nu au lansat licitațiile de electrificare. Or, PNRR nu vine să îți facă munca, trebuie să faci proiectul, să faci licitația, să semnezi contractul, să dai autorizația de construire, să asiguri finanțarea”, precizează fostul ministru USR al Transporturilor.