Guvernul se preface că vrea economii, dar PSD și PNL votează împotriva desființării AOSR

Guvernul se preface că vrea economii, dar PSD și PNL votează împotriva desființării AOSR

Senatul a respins, cu voturile PSD, PNL și UDMR, inițiativa legislativă USR privind desființarea uneia din cele mai cunoscute „fabrici de sinecuri”, Academia Oamenilor de Știință din România.

AOSR nu a produs nimic semnificativ din punct de vedere științific, risipește banii publici cu precădere pe salarii și nu pe proiecte de cercetare, iar multe dintre bunurile folosite de aceasta – clădiri sau echipamente – ar putea fi folosite pentru a produce plus-valoare pentru statul român.

„În ultimii doi ani, România putea face o economie de aproape 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro, bani publici, dacă majoritatea parlamentară ar fi acceptat desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România. Aproape tot bugetul AOSR alocat de statul român este cheltuit pe salariile personalului și indemnizațiile membrilor. În 2023 se vor plăti angajaților și așa-zișilor academicieni aproape 8,5 milioane de lei, din cele 10,6 milioane pe care AOSR le primește de la stat”, spune deputata USR Denisa Neagu, coinițiatoare a proiectului.

Pollyanna Hangan, deputat USR, coinițiatoarea proiectului: „Nu e vorba despre o academie adevărată, e vorba despre o pungă de bani publici împărțită între clienții politici. Politicieni, condamnați penal, toți sunt acolo. AOSR este testul pentru PSD și PSD, să arate dacă vor sau nu să reducă risipa la stat. Dacă nu votează proiectul USR, atunci e clar că vor să păstreze toți sinecuriștii și toate instituțiile fantomă. Mai trist e că, între timp, cercetarea adevărată, care inovează, e pe butuci. Vom continua să ne batem pentru a pune capăt acestei mascarade și a redirecționa fondurile către adevărații cercetători”.