Tinerii aflați sub protecția statului vor putea opta pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidențial – de 9.900 de lei o dată și de 2.870 de lei lunar – oricând sunt ei pregătiți să facă această mutare până la împlinirea vârstei de 26 de ani, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ca până acum. Proiectul inițiat de deputata USR Oana Țoiu a fost adoptat astăzi de Parlament, cu unanimitate de voturi, și merge la promulgare.
Conform legii, zeci de mii de copii aflați sub protecția statului au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, în cuantum de trei ori salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se adaugă o indemnizație lunară, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, în valoare de 4,8 ISR (Indicatorul Social de Referință).
Odată cu promulgarea legii adoptate astăzi, sprijinul nu va fi acordat exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ci oricând, la alegerea tinerilor, între 18 și 26 de ani, singura condiție fiind continuarea studiilor sau angajarea.
„Tinerii din sistemul de protecție nu vor mai fi obligați să aleagă la 18 ani fix, în ziua majoratului, între două drumuri în viață: fie să rămână în sistemul de protecție până la 26 de ani, fie să aleagă un drum independent. Realitatea pentru unii dintre ei este că împlinirea vârstei de 18 ani, care pentru mulți coincide cu clasa a XII-a, e un moment nepotrivit pentru a se muta singuri cu chirie și fără acompanierea adulților în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. De altfel, vârsta medie de ieșire din sistemul de protecție este 19-20 de ani. De acum înainte, vor putea alege oricând între 18 și 26 de ani care este momentul în care ies din centrele rezidențiale și încep o viață independentă”, declară deputata USR Oana Țoiu, președinte al Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților.
Proiectul de modificare a Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului (nr. 272/2004) a fost semnat de parlamentari din Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, dovadă că diferențele între partide pot fi puse deoparte, în interesul copiilor.
„Săptămâna trecută, am participat la întâlnirea organizată de DGASPC Iași cu sute de copii din sistemul de protecție, copii de 17-18 ani care trebuiau să ia o decizie cu privire la viitorul lor foarte repede și fără a se putea răzgândi. Mă bucur că am reparat astăzi o nedreptate și, prin comasarea a doua propuneri legislative, vor putea fi sprijiniți și pentru educația cu frecvență redusă sau la distanță. Este important să-i sprijinim pe acești copii care și așa au avut o viață foarte grea”, declară deputata USR Monica Berescu.
La sfârşitul lunii iunie 2022, erau 44.444 de copii în sistemul de protecţie specială, din care 12.601 copii (28,36%) beneficiau de servicii de tip rezidenţial (9.999 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 2.602 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private).