Cristian Ghinea: Riscăm să nu primim niciun ban pe 2023! Guvernul să taie mai repede pensiile speciale

Cristian Ghinea: Riscăm să nu primim niciun ban pe 2023! Guvernul să taie mai repede pensiile speciale

Guvernul a înregistrat încă un trimestru în care nu a îndeplinit la timp toate jaloanele pe care le avea de terminat, de data aceasta doar 9. Dintre acestea, doar două au fost finalizate la finalul trimestrului 3 din 2023. Iar aceasta nu este cea mai gravă situație pe PNRR, se arată în ultimul raport de monitorizare publicat de MonitorPNRR.ro.

Potrivit regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, România are dreptul să depună câte două cereri de plată prin PNRR pe an. Potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeană, pentru anul 2023 România avea programate două astfel de cereri de plată, cele cu numerele 3 și 4. România abia a încasat parțial banii pe Cererea de Plată numărul 2, cerere aferentă anului 2022. Din cauza neîndeplinirii jaloanelor din această cerere de plată potrivit cerințelor PNRR, aprobarea acesteia a durat nouă luni și nu două, așa cum este prevăzut în regulamentul Comisiei Europene. Iar cererea de plată a fost aprobată parțial, cu o suspendare de 50 de milioane de euro, pentru că două jaloane nu au fost finalizate nici acum.

Următoarea cerere de plată nu poate fi depusă însă decât după ce Comisia Europeană aprobă propunerea României de modificare a PNRR și componenta REPowerEu. Comisia a recomandat statelor membre să depună până la mijlocul anului aceste propuneri, Guvernul PSD-PNL le-a depus la finalul lunii septembrie.

România este printre ultimele trei state membre UE care au depus oficial o propunere de modificare a PNRR, în condițiile în care alte state au primit deja și aprobările pe aceste propuneri.

Pentru a putea depune Cererea de Plată numărul 3, pe lângă reforma pensiilor speciale, Guvernul Ciolacu mai are de îndeplinit alte 10 jaloane care nu sunt conforme cu cerințele Comisiei Europene.

5,5 miliarde de euro ar fi putut încasa România până la finalul acestui an dacă ar fi depus cererile de plată 3 și 4, adică dacă ar fi făcut reforme importante precum cea a pensiilor speciale și cea a salarizării în domeniul bugetar.

„În acest moment, mai există șanse doar teoretice ca România să mai încaseze vreun ban din cei pe 2023. Ar trebui ca Guvernul Ciolacu să se apuce furibund de muncă și să rezolve într-o lună pensiile speciale și celelalte restanțe care datează de anul trecut. Apoi, Cererea de Plată numărul 3 ar trebui să fie perfectă și să fie aprobată în termenul normal, de două luni. Vă reamintesc că ultima cerere de plată aprobată a avut nevoie de nouă luni pentru a fi aprobată. Iar deficitul dintre contractele semnate pe PNRR și banii atrași crește. Era de 7 miliarde de euro când a plecat premierul Ciucă, a ajuns acum la 7,8 miliarde de euro sub Marcel Ciolacu. Iar situația devine din ce în ce mai complicată, PNRR trebuie încheiat și toate cererile de plată depuse până atunci. Asta înseamnă că, dacă vrea să recupereze întârzierile, Guvernul PSD-PNL trebuie să depună, anul viitor, câte două calupuri de jaloane și ținte, vorbim de câte peste 100. Ei nu au reușit până acum să depună la timp și corect câte o tranșă. PNRR riscă să se gâtuie dacă nu este preluat de oameni competenți”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Detalii despre toate întârzierile pe PNRR, în Buletinul publicat de MonitorPNRR.