Oana Țoiu: Violența domestică, în creștere. Guvernul PSD-PNL continuă să ignore victimele

Oana Țoiu: Violența domestică, în creștere. Guvernul PSD-PNL continuă să ignore victimele

În primele 8 luni ale anului 2023, Poliția a consemnat 38.243 cazuri de violență domestică, majoritatea loviri sau alte violențe. Față de aceeași perioadă din 2022 este o creștere cu 3,6% a numărului de cazuri. Totul în contextul în care Guvernul PSD-PNL continuă să ignore victimele, fie că este vorba de achiziționarea brățărilor electronice pentru monitorizarea infractorilor, fie de implementarea celorlalte măsuri pentru protecția victimelor, adoptate de Parlament la propunerea USR.

Tot în primele 8 luni ale anului 2023, a crescut numărul de încălcări ale ordinelor de protecție, de la 2.166 la 2.742 de fapte.

Anul trecut, îl acuzam pe Bode și Guvernul PSD-PNL că iau brățări electronice doar pentru unul din patru agresori, făcând economie pe spatele victimelor violenței domestice. Anul acesta, nu au mai luat deloc în plus, deși avea în plus buget de 15 milioane, alocat în Parlament pentru a cumpăra în 2023 brățări electronice care să apere mai multe victime pe teritoriul întregii țări. Guvernul a ignorat asta sau a folosit banii pentru altceva. Nu știm. Știm doar că, încălcând legea, a rămas ca doar în patru județe victimele să aibă această apărare. Și chiar și acolo mai puțin de 2 din 10 victime au protecția asta”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Și alte instrumente menite să sprijine victimele violenței domestice sunt ignorate de Guvernul PSD-PNL. De exemplu, o lege adoptată de Parlament, ale deputatelor USR Monica Berescu și Oana Țoiu,  prevede că ordinele de protecție pot fi emise pentru o perioadă dublă, de 12 luni, iar victimele să beneficieze de asistență juridică gratuită și în apel, nu doar în prima instanță.

Guvernul însă nu a anunțat victimele de aceste drepturi noi și nici nu a transmis informația de asistență juridică gratuită către asistenții sociali sau adăposturi, asigurându-se că, deși legea noastră e promulgată,  nu vor avea prea multe cereri. Ca și cum siguranța femeilor e un joc de zaruri”, precizează Oana Țoiu.

De asemenea, tot la propunerea USR, Parlamentul a adoptat legea prin care victimele violenței domestice să primească dreptul la locuințe de necesitate pe durata ordinului de protecție și la locuințe sociale în anii în care au nevoie să își reconstruiască viața, dacă nu au propriile locuințe. Normele de aplicare a legii trebuiau finalizate în septembrie 2022, dar de abia acum, cu o întârziere de un an, au fost puse în transparență de Ministerul Dezvoltării.