Cursuri de prim ajutor pentru copii și profesori, inițiativă USR adoptată de Senat

Cursuri de prim ajutor pentru copii și profesori, inițiativă USR adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi PENTRU, 1 singur vot ÎMPOTRIVĂ și o abținere inițiativa legislativă a deputatului USR Alin Apostol prin care se vor organiza ședințe de pregătire pentru acordarea de prim ajutor la nivel preșcolar și școlar.

Inițiativa legislativă pornește de la premisa că începerea cursurilor de prim ajutor în școli reprezintă un pas important pentru elevii, indiferent de vârsta lor, potențial salvatoare de vieți.


Deputatul Alin Apostol spune că aceste cursuri de prim ajutor „le oferă copiilor o bază vitală de cunoștințe pentru a face față oricărei urgențe medicale cu care s-ar putea confrunta”.

Alin Apostol: „Învățarea câtorva principii simple de prim ajutor are nu numai rolul de a pregăti copiii pentru a se descurca în situațiile de urgență, ci îi ajută și să dezvolte compasiune, stimă de sine, responsabilitate, precum și conștientizarea și înțelegerea valorii unei vieți.”

Cursurile de prim ajutor ar urma să fie organizate cu ajutorul cabinetelor medicale școlare, beneficiarii urmând a fi elevii, profesorii și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ.

În România mor anual peste 70.000 de oameni pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Educația de prim ajutor salvează vieți. Din păcate, disciplina „Educația pentru sănătate” este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie.

Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbatere și vot final.